Of het inderdaad gaat lukken is nog een kwestie van afwachten, maar supermarktketen Lidl heeft alle vertrouwen in haar pogingen om de energierekening tot nul te reduceren. De Duitse grootgrutter zal in september de deuren openen van haar eerste supermarkt waarvan de energierekening nihil is. Dit hoopt men te realiseren door middel van een bijzonder efficiënte energieopslag, duurzame verlichting en zonnepanelen op het dak en op de parkeerplaats.
Woerden heeft de primeur
Als locatie voor de eerste ‘energiecirculaire Lidl supermarkt’ is gekozen voor Woerden. De jongste vestiging zal maar liefst 1.766 zonnepanelen krijgen. Zo wordt niet alleen het dak van de winkel voorzien van zonnepanelen, ook de carports op het parkeerterrein krijgen zonnepanelen. Uniek aan het hele project is dat het duurzame karakter al vorm kreeg op de tekentafel. Zo fungeren de heipalen tevens als warmte- en koudeopslag. Door de restwarmte van de koelingen in te zetten bij de klimaatregeling wordt een verdere reductie van de energie gerealiseerd. De koelmeubelen worden daarnaast afgedekt met glazen deuren waardoor men in theorie zo’n 20 procent kan besparen op de CO2-uitstoot.
Lees ook: Albert Heijn doet test met ‘naakte’ groenten en fruit!
Lidl omarmt duurzaamheid
Volgens Marcel Ganzeboom, senior Manager Bouw van Lidl Nederland, zit het duurzaam ondernemen in de genen van de Duitse grootgrutter. “Duurzaam ondernemen zit bij Lidl in het DNA, zo hebben we de ambitie uitgesproken om in 2022 volledig CO2 neutraal te bouwen. Lidl Zero is dan ook een logische, leerzame maar ook spectaculaire stap.”
Wat Lidl betreft blijft het niet bij het filiaal in Woerden ook de overige filialen krijgen te maken met duurzaamheid. In het kader van Lidl Zero is eind 2018 het laatste Lidl filiaal al aardgasvrij gemaakt. De gasaansluiting heeft nu plaats gemaakt voor een elektrische warmtepomp.
Duurzaam distributiecentrum
Naast het duurzaam maken van de filialen, is de organisatie ook aan de slag gegaan met het distributiecentrum. Het in februari geopende nieuwste distributiecentrum van de supermarkt zet ook in op duurzaamheid. Zo kreeg het gebouw maar liefst 2700 zonnepanelen en wordt het regenwater gebruikt voor de sanitaire voorzieningen.