boom-airco-thedailygreen

Eén boom werkt net zo verkoelend als 10 airco’s: feit of fabel?

Van een weerman als Marco Verhoef zijn we wel wat gewend, maar een van zijn laatste uitspraken was wel erg opvallend: “Ik las toevallig dat één grote boom bijna hetzelfde kan als tien airco’s.” Het gebeurde in Eindhoven en de weerman doelde daarmee op de verkoelingskracht van een grote boom. De grote vraag is natuurlijk of dat ook klopt.

Nu heeft een verhaal altijd twee kanten, dus als eerste maar even Marco Verhoef ondervragen. Hij kon het zich niet meer exact herinneren waar hij het had gelezen. Een klein beetje speurwerk leidt uiteindelijk naar oude opnames van onder andere RTV Oost en L1. In de bewuste opnames maken zowel de wethouders als de stadsarchitecten melding van de verkoelende werking van bomen.

Evapotranspiratie

Wonderbaarlijk genoeg meldt geen van allen dat een grote boom inderdaad gelijk staat aan de werking van één airco. Een onderzoek van de Universiteit Wageningen uit 2011 brengt wel helderheid. In dat bewuste onderzoek wordt namelijk wel melding gemaakt van het feit dat een grote boom net zo verkoelend werkt als tien airco’s. De verdamping van vocht via de bladeren, de zogenaamde evapotranspiratie, staat gelijk aan het vermogen van tien airco’s. Om het even helder te krijgen: dat is dis zo’n 20 tot 30 kW.

boom-verkoelend-thedailygreen

Lees ook: Bomen planten vanuit huis doe je zo: 7 manieren!

Bevestiging van de TU Delft

De onderzoeker stadsvergroening aan de TU Delft, rene van de Velde, bevestigt de conclusies uit 2011:

Uit onderzoek, van collega’s maar ook intern, kan ik bevestigen dat een grote boom gelijk staat aan zo’n tien airco’s.” 

Van de Velde hanteert overigens zijn eigen berekeningsmethode die naar eigen zeggen nog accurater is. 

“We gaan ervan uit dat een boom op grondniveau tussen de 10 en 12 graden verkoeling brengt. In de lucht die we vervolgens inademen, wordt zo’n 1 tot 5 graden verschil gemaakt.”

Met die bevestiging is het duidelijk dat Marco Verhoef zondermeer gelijk had. Hij mocht dan wellicht niet meer weten waar hij het had gelezen, maar het was geen loze uitspraak. Zoek je op deze zomerse dagen dus wat extra verkoeling, zet dan geen tien airco’s aan, maar zoek verkoeling onder een grote boom.

koel-onder-boom-thedailygreen