Mocht je denken dat het ondertussen al beter gaat met de wereld en het eco-systeem, dan is hier je wake-up call. Het aantal bomen is sinds de Industriële Revolutie wereldwijd bijna gehalveerd. Juist omdat de ontbossing is rap tempo wordt doorgezet, valt er in feite niet tegenop te boksen. Simpelweg gezegd: we kunnen bijplanten wat we willen, maar het aantal bomen wat verdwijnt is veel groter. Op het nog duidelijker te stellen: jaarlijks verliezen we, ondanks de vele projecten om er bomen bij te planten, zo’n 10 miljard bomen.
Jaarlijks verdwijnt 8,8 miljoen hectare bos
Mocht je in alle naïviteit denken, ‘het valt wel mee, er is nog bos genoeg’, dan is er nog iets om over na te denken. Bomen houden namelijk CO2 vast. Dat komt dus niet in de atmosfeer terecht. Zoals je wellicht weet, is CO2 voor een groot deel verantwoordelijk voor de broeikasemissie. Dat zorgt weer voor een aardige bijdrage aan de klimaatverandering. De oplossing voor het klimaatprobleem ligt dus voor een groot deel in de beheersing van het CO2-gehalte.
Bomen planten vanuit huis
Om zelf iets te doen aan het klimaatprobleem zou je kunnen overwegen om extra bomen te gaan planten. Eerlijk gezegd zou dat een perfecte oplossing zijn als iedere bewoner van deze planeet jaarlijks wat extra bomen ging planten. Uiteraard is dat een illusie. Er zijn wel een aantal initiatieven die veelbelovend zijn. De belangrijkste projecten die zorgen voor een grotere aanwas van bomen zetten we daarom graag op een rij.
Lees ook: De gevolgen van klimaatverandering duidelijk zichtbaar onder water!
1. Ecosia – Zelf bomen planten met één klik op de knop
Veel leuker gaat het niet worden. Terwijl jij surft plant Ecosia bomen aan. Ecosia is in veel opzichten een bijzondere zoekmachine. In plaats van de advertentieinkomsten voor het eigen belang te gebruiken, wordt het juist aangewend om de aarde te redden. Het enige wat Ecosia van je vraagt is dat je hun browserextensie installeert of de mobiele app gebruikt. Die laatste kun je gewoon downloaden via Google Play of de App Store.
2. Furn – Shoppen én bomen planten!
Als je bewust bezig bent met duurzaamheid dan kan een dagje shoppen een hele uitdaging zijn. Alles wat je koopt heeft immers een negatieve impact op het milieu. Om het je net iets makkelijker te maken is er Furn. Via de website zoek je naar de meubelstukken die je echt nodig hebt en als je iets koopt gaan de jongens van Furn een boompje voor je planten. Daarmee realiseer je een absolute win-win situatie. Jij hebt een mooi meubelstuk gekocht en het milieu vaart er wel mooi. Goede deal dus.
3. Trees for All – Bomen kopen!
Trees for All is een bijzonder project. Je ‘koopt’ als het ware een boom en redt daarmee het milieu. Inmiddels zijn ze er in geslaagd om al 100.000 bomen te planten. De projecten van Trees for All beperken zich niet tot Nederland. Momenteel kun je voor de prijs van 1 boom (12.50 euro) er twee laten plaatsen. Zo wordt er een boom in Nederland geplaatst en een tweede in het Afrikaanse Oeganda.
Lees ook: 5 must-see duurzame documentaires op Netflix!
4. Nationaal Bossenfonds – Een heel bos laten aanleggen!
Heb je zin om echt iets te veranderen? In dat geval kun je via het Nationaal Bossenfonds een heel bos laten aanleggen. Je ‘eigen’ bos kun je teven leuk aankleden met speciale zitbankjes. Klinkt als een utopie? Loop dan even door een Nationaal Bossenfonds-bos. Je vindt ze in Nieuw Vennep, Zoetermeer, Ridderkerk en Hoofddorp.
Bomen planten terwijl je vliegt
Vakantie vieren is leuk, maar er is een groot nadeel: vliegen is niet echt de meest milieuvriendelijke manier om te reizen. Wil je toch ver reizen, dan is er vaak geen waardig alternatief. Helaas zorgt het vliegen niet alleen veel geld, het zorgt ook voor een behoorlijke CO2-uitstoot. De slimme reiziger houdt hier rekening mee en boekt zijn of haar ticket via websites die de CO2-uitstoot compenseren. Dat is natuurlijk iets duurder, maar het zorgt wel voor een lagere milieubelasting.
Lees ook: Zo slecht is vliegen voor het milieu!
5. GreenSeat
Het planten van bomen kan natuurlijk een leuke manier zijn om de CO2-uitstoot te compenseren. Er zijn ook andere manieren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van biovergisters en het investeren in windmolenprojecten. Ga je op reis en zoek je een goede deal voor je vliegticket, boek deze dan via GreenSeat. Tijdens het boekingsproces kun je de CO2-belasting van het milieu berekenen op basis van de gewenste reis. Die CO2-uitstoot kun je dus compenseren. Die compensatie bestaat niet uit het planten van bomen, maar uit andere methodes om het milieu te verbeteren.
Lees ook: 3 leuke stedentrips met de trein!
6. FlyGRN
Net als bij GreenSeat kun je de CO2-uitstoot compenseren als je jouw ticket boekt via FlyGRN. De onderneming compenseert de CO2-uitstoot van jouw reis direct door bomen aan te planten. De inkomsten van de verkoop van vliegtickets wordt direct gebruikt om het milieu te ontlasten door bomen aan te planten en door de bouw van zonnepanelen.
En? Was jij al bekend met deze manieren om bomen te planten vanuit huis? Laat het ons weten in de reacties hieronder!