trein-op-zonneenergie-thedailygreen
Via: Byron Bay Railroad Company

Een unicum: deze trein rijdt alleen op zonne-energie!

Inmiddels zijn we bekend met de elektrische fiets en ook de volledig elektrische auto is geen nieuw verschijnsel meer. Wat is dan wel nieuw? De elektrische trein van de Byron Bay Railroad Company. Dat klinkt niet zo heel spannend, treinen rijden immers ook in Nederland op elektriciteit. Toch liggen de zaken iets anders: deze trein rijdt namelijk niet op ‘gewone’ elektriciteit, maar op zonne-energie. Lekker duurzaam reizen via het spoor dus.

Byron Bay Railroad Company

De nieuwe trein van de Byron Bay Railroad Company laat zien dat zero-emission in het openbaar vervoer niet langer een utopie is. De trein is superefficiënt en kent een relatief laag energieverbruik van 8,33 wattuur per afgelegde kilometer per passagier, zelfs bij net veelvuldig starten en stoppen van de trein. De energie voor de trein wordt verkregen uit het zonnepaneel van 6,5 kW op het dak en een lithium-ionbatterij aan de binnenkant van de trein. Tijdens piekmomenten kan de trein volledig op zonne-energie rijden doordat de opgewekte stroom in de batterij wordt opgeslagen.

Byron-Bay-zonne-energie-thedailygreen

Lees ook: Zo slecht is vliegen voor het milieu!

Trein op zonne-energie

De trein is voorzien van een lithium-ionbatterij van 77 kWh. De dubbele elektromotoren draaien op een vermogen van  220 kW en produceren een koppel van enkele honderden Nm’s. De accu’s worden gevoed door het 6,5 kW zonnepaneel op de bovenkant van de wagen. Dit paneel is, met behulp van flexibele SunMan eArche panelen, aangepast aan de vorm van de wagon.

Ontiegelijk zuinig

De trein rijdt een betrekkelijk korte route (drie kilometer), tussen het station North Beach en het Byron Beach en vervolgens weer terug. Met de hulp van lichte acceleraties, bescheiden kruissnelheden en een beetje regeneratief remmen, is de totale energie die wordt gebruikt voor de totale rondreis van zes kilometer, slechts 5 kWh!

Voor zover bekend is deze trein de enige trein in heel de wereld die volledig op zonne-energie rijdt. Of de NS het aandurft om het voorbeeld te volgen is niet duidelijk, een uitdaging is het in ieder geval wel…