wegwerpplastic-verbannen-thedailygreen

Caribisch Nederland wordt schoon dankzij het bannen van wegwerpplastic!

Voor velen is het een waar vakantieparadijs: Caribisch Nederland. De zonovergoten stranden, de azuurblauwe zee, het zijn deze eigenschappen die het gebied tot een populaire bestemming maken voor veel Nederlanders. Behalve veel toerisme is er nog een ander in het oog springend gegeven: het plastic afval. Met name het wegwerpplastic is al jaren een doorn in het oog. Dankzij een overeenkomst tussen Nederland en het Caribisch Nederland hoopt Staatssecretaris Stientje van Veldhoven een einde te maken aan de overlast van het plastic.

Bannen van wegwerpplastic

Onlangs heeft de Staatssecretaris van Milieu, Stientje van Veldhoven, een overeenkomst gesloten op Bonaire. Het contract werd gesloten met de verantwoordelijke eilandgedeputeerde om naar een verbod voor wegwerpplastic op het eiland toe te werken. Bonaire is daarmee niet het eerste van de Caraïbische eilanden die deze intentie schriftelijk vast hebben gelegd, eerder gingen Saba en Sint Eustatius het eiland voor. De bedoeling van de overeenkomst is om het aantal plastic zakken, bordjes, bestek en rietjes tot nul te reduceren. Alle vormen van wegwerpplastic gaan dus definitief in de ban. Het uiteindelijke doel is om het hele eiland in 2021 vrij te krijgen van dergelijke plastic soorten.

plastic-cariben-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam reizen: alles wat je moet weten!

Financiële injectie van 160.000 euro

De uitvoering van de overeenkomst is een kostbare zaak. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is nauw betrokken bij de uitvoering van de overeenkomst . Met een investering van 160.000 euro wordt een begin gemaakt om het eiland vrij te maken van wegwerpplastic. Naast de financiële steun kan het eiland ook rekenen op hulp bij het opzetten van de benodigde regelgeving.

Schonere zee

Met de komst van het verbod op het gebruik van wegwerpplastic is het mogelijk om een betere bescherming te bieden aan het koraalrif rond de eilanden. Ook het water rondom de eilanden zal met het verbod in de hand schoner kunnen worden. “De foto van een schildpad met een rietje in zijn neus is een berucht voorbeeld van wat weggegooid plastic kan aanrichten”, zegt Staatssecretaris Van Veldhoven. “Die schildpadden zwemmen hier, in de Caribische zee.”

Vind jij dit ook zulk goed nieuws? Deel het dan met je vrienden!