hotel-breeze-amsterdam-thedailygreen
Via: Hotel Breeze Amsterdam

Amsterdam krijgt het eerste ‘energy zero hotel’ ter wereld!

Door thuis te werken aan energiebesparing kun je zelf vorm geven aan het begrip duurzaamheid. Maar hoe doe je dat als je op vakantie bent of tijdens een zakenreis? Dan wordt het een stuk lastiger. Uiteraard kun je met allerlei hacks je verblijf zo duurzaam mogelijk maken, maar laten we eerlijk zijn, het blijft behelpen. Het nieuwe Hotel Breeze in Amsterdam beseft dat en neemt de leiding als het gaat om duurzaamheid. Het is het eerste Zero Energy Hotel ter wereld en met een innovatief klimaatsysteem, intensieve samenwerking en circulariteit tilt het hotel duurzaamheid in haar branche naar een hoger niveau.

Hotel Breeze: verantwoord genieten

Het klimaatsysteem van Hotel Breeze Amsterdam is uniek en is volledig zelfvoorzienend. De benodigde energie wordt voor 100% zelf opgewekt en maakt gebruik van natuurlijke airconditioning. “Het is voor het eerst dat dit concept in een gebouw wordt geïmplementeerd”, aldus Maikel Stabij, General Manager bij Aeon Plaza Hotel en Pieter Sanen, Director of Operations. Behalve het klimaatsysteem is er ook nagedacht over de duurzaamheid van de inrichting. “Duurzaamheid en circulariteit betekenen niet dat je hoeft in te leveren op luxe. We zorgen ervoor dat de gast volop kan genieten op een verantwoorde manier.”

Lees ook: Eerste ‘energieneutralen‘ supermarkt van Lidl in Woerden!

Samenwerking met duurzaamheid als doel

Duurzaamheid is geen nieuw begrip in de hotelbranche. Al langer wordt het begrip in praktijk gebracht, echter de manier waarop dit gebeurt in Amsterdam is uniek te noemen. In elke fase van de keten is er sprake van duurzaamheid, van de leverancier van het linnengoed tot de gast. Die laatste wordt nadrukkelijk gevraagd mee te denken. Op die manier wordt het Zero Energy Hotel, next level sustainability.

Lees ook: Nederland wekt 4,4 gigawatt aan zonne-energie op!

Bedlakens van gerecycled linnen

Het begrip duurzaamheid doorvoeren in de organisatie is vaak ook een leerproces. Lang niet alles wat goed lijkt te zijn is ook goed en daarom wordt er ook geëxperimenteerd men nieuwe innovatieve producten. In het geval van Hotel Breeze gaat het dan bijvoorbeeld om de Reborn; Dit is een bedlaken van linnenpartner Blycolin. Het bestaat voor 50% uit gerecyclede vezels, afkomstig van oude lakens. In vergelijking met reguliere textielprocessen verbruikt de Reborn per kilo katoen 3.485 liter minder water en 6,32 minder kilowatt aan energie en zorgt de Reborn voor 1,58 kilogram minder CO2-uitstoot.