afvalwater-hergebruiken-thedailygreen

Afvalwater hergebruiken: de voordelen voor het milieu!

Elke inwoner van Nederland gebruikt gemiddeld zo’n 100/150 liter aan water per dag. Om te drinken, te douchen, in bad te gaan en voor bijvoorbeeld de wasmachine. Dit is geen slootwater of afvalwater, maar gezond drinkwater. Van deze 100 liter wordt slechts een luttel percentage daadwerkelijk gedronken. Voor het meeste gebruik zou bijvoorbeeld regenwater ook voldoen. Je kunt ervoor kiezen om zelf regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton. Dit is echter op kleine schaal en zal voor het totaalplaatje niet zoveel uitmaken. Een oplossing voor op grote schaal: afvalwaterzuivering

Afvalwater hergebruiken: hoe werkt het?

Wereldwijd stroomt meer dan driekwart van al het afvalwater rechtstreeks terug in het ecosysteem. Afvalwaterzuivering kan dus een behoorlijke winst opleveren, zowel op economisch gebied als voor het milieu. Als dit afvalwater op de juiste manier gezuiverd wordt, dan kan dit weer als drinkwater uit de kraan komen. In Nederland wordt al best veel gedaan op gebied van waterzuivering, maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Want hoe werkt dat nu precies, afvalwaterzuivering? Dit kan op verschillende manieren:

Het opvangen van regenwater

In Nederland kan het nogal regenen, met name in de herfst. De laatste jaren gebeurt dit met pieken en dalen: lange tijd geen regen en dan ineens veel regen in een kort tijdbestek. Dit regenwater kan opgevangen worden, gezuiverd worden én vervolgens gebruikt worden. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat er op bepaalde plekken minder kans is op overstromingen.

Het aanleggen van een waterzuiveringssysteem

Een andere manier is het aanleggen van een waterzuiveringssysteem op lokaal niveau. Zodat het afvalwater gezuiverd kan worden en weer hergebruikt kan worden. Daarnaast kan afvalwaterzuivering ook gebruikt worden als een duurzame manier van energie opwekken. 

Tips om waterverspilling tegen te gaan

Afvalwater hergebruiken zorgt er dus voor dat we meer water tot onze beschikking hebben én dit kan gebruikt worden als duurzame energiebron. Maar wat kun je zelf doen? Je kunt natuurlijk initiatief nemen en proberen ervoor te zorgen dat het afvalwater in jouw omgeving gezuiverd wordt. Een andere manier om je steentje bij te dragen is het zelf tegengaan van waterverspilling. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

#1 Was op de ‘eco’ mode

De meeste wasmachines en vaatwasmachines hebben een ‘eco’ mode. Dit knopje zit er niet voor niets, maak er dan ook gebruik van. Hiermee bespaar je niet alleen water, maar ook elektriciteit. Zorg er daarnaast voor dat je de vaatwasser en wasmachine altijd helemaal vult, voordat je deze aanzet. Zo hoef je minder vaak te wassen.

#2. Korter douchen

De gemiddelde Nederlander doucht 8,3 minuten per keer. Hiermee verbruik je ongeveer 70 liter water. Door slechts een minuutje korter te douchen, bespaar je 42,5 liter water per week. Dit is maar liefst 2200 liter drinkwater op jaarbasis. Ook een waterbesparende douchekop kan je duizenden liters per jaar besparen.

#3. Laat de kraan niet lopen!

Veel mensen hebben de gewoonte om de kraan te laten lopen tijdens het scheren of tijdens het tandenpoetsen. Dit is natuurlijk zonde, want dit water verdwijnt ongebruikt de wasbak in. Wanneer je de kraan dichtdraait tijdens het tandenpoetsen, zul je 40 liter water per week besparen. Op jaarbasis is dit ruim 2000 liter. Dat is niet mis!

Kortom, het hergebruiken van afvalwater in combinatie met een zuinig watergebruik zorgt ervoor dat waterverspilling tegengegaan wordt. Met name het zuiveren van regenwater is in Nederland een ideale manier om waterverspilling tegen te gaan. Wordt het water bij jou in de buurt gezuiverd? En wat doe jij zelf om waterverspilling tegen te gaan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!