appeltaart-vegan-thedailygreen

5 oud Hollandse gerechten, maar dan plantaardig: van pannenkoeken tot appeltaart!

Probeer deze oud Hollandse gerechten, maar dan volledig plantaardig. De Nederlandse keuken kent veel recepten die door de jaren heen altijd weer op tafel blijven verschijnen. Het is leuk om deze typisch oud Hollandse gerechten ook een keer veganistisch te maken. Zo kun je de smaak van deze oude recepten in een modern jasje steken zonder dat daar dieren voor hoeven te lijden. Én nog goed voor het milieu ook!

Appeltaart

Alleen de geur al zorgt ervoor dat je begint te watertanden: appeltaart. Appeltaart is net zo lekker als je hem bereidt op veganistische wijze. Er verandert niet veel. Want je kunt de dierlijke producten die men gewend is te gebruiken, makkelijk vervangen voor plantaardige producten. Probeer het volgende recept maar eens:

Voor het deeg

  • 375 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • vanille
  • snufje zout
  • 3 eetlepels plantaardige melk (amandelmelk past goed bij de smaak van appeltaart)
  • wat plantaardige melk om de taart te bestrijken

Voor de vulling

  • ongeveer 1,5 kg Elstar, Goudreinet of Jonagold appels)
  • 20 gram suiker
  • citroensap
  • 60 gram rozijnen 
  • een eetlepel maizena of custardpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle droge ingrediënten van het deeg en de margarine samen. Voeg als laatste voorzichtig de melk toe, zodat er deeg ontstaat wat stevig is en niet meer plakt. Je kunt het redelijk goed kneden. Is het deeg te plakkerig, voeg dan wat bloem toe. Is het te droog dan kun je wat plantaardige melk toevoegen.

Schil de appels en snij ze stukjes. Maak een mengsel van de citroensap, de maizena of custardpoeder, suiker en rozijnen en meng dit met de appels.

Gebruik een taartvorm van 24 cm doorsnede voor de taart. Wrijf de bodem en randen in met margarine. Bekleed dan de bodem en wanden met tweederde deel van het deeg. Verdeel het appelmengsel over de bodem en bekleed de bovenkant met reepjes deeg in een ruitvorm. Bestrijk de bovenkant van de taart met een beetje plantaardige melk voor een goudgele glans. De taart bakt in ongeveer een uur gaar in het midden van de oven.  

Het is lekker om te variëren met het appelmengsel. Je kunt bijvoorbeeld cranberry’s, abrikozen of noten toevoegen.

Wentelteefjes

Niets boven wentelteefjes als het koud weer is! Al smaakt het natuurlijk ook prima op een warme dag. In plaats van dierlijke producten gebruik je nu een beslag van ahornsiroop, amandelmelk, meel en kaneel. Hier haal je de boterhammen even goed doorheen. Nu kun je de wentelteefjes bakken. Dit is binnen een paar minuten klaar en smullen maar!

Pannenkoeken

Pannenkoeken doen het altijd goed omdat je dit ook op zoveel verschillende manieren kunt eten. De meeste pannenkoekmixen zijn zonder dierlijke producten te verkrijgen. Je moet dit wel even goed checken natuurlijk. In plaats van dierlijke zuivel gebruik je gewoon plantaardige melk. Vegan pannenkoeken zijn lekker met stroop, maar ook met warme vruchten en kaneel.

vegan-pannenkoeken-thedailygreen

Lees ook: 3x overheerlijke vegan snacks voor op de bbq!

Erwtensoep

De basis van erwtensoep zijn natuurlijk heel veel groentes, dit maakt dat je deze soep makkelijk  omzet naar een vegan variatie. Gebruik wel groentebouillonblokje voor de binding en de zoute smaak. Verder kun je gewoon de ingrediënten gebruiken die normaal gebruikt worden: spliterwten, ui, aardappel, rode peper, wortel en knolselderij. Voor de smaak voeg je laurier, selderij, peterselie, knoflook, peper en zout toe. De spliterwten eerst wassen en als eerste 30 minuten minimaal laten koken in ruim water met laurier, voor je de rest toevoegt. Na ongeveer een half uur kun je de rest van de ingrediënten toevoegen. Dit moet dan ongeveer 45 minuten koken zodat alle groentes zacht zijn geworden. Voor het serveren even de laurierbladeren verwijderen. Als je iets vleesachtigs wilt toevoegen kun je er vegan worst bijdoen.

Stamppotje

Wat is er nou Hollandser dan een ouderwets stamppotje? Voor een stamppotje in vegan stijl hoef je op zich niet veel te veranderen. Voor de puree kun je plantaardige melk gebruiken, om het iets smeuïger te maken voeg je een beetje plantaardige margarine of olie toe. Je kunt zo een traditioneel stamppotje maken met andijvie of boerenkool. Maar het is ook lekker om te variëren met andere groentes zoals bijvoorbeeld rucula of witlof. Wil je toch het zoutige van spek toevoegen dan kun je veganistische spekjes bakken en toevoegen.