Vitamine D wordt gemaakt door de invloed van de zon!

Niet alleen je zonnepanelen wekken energie op uit de zon. Je lichaam zelf doe dat ook! Daarom is het zo belangrijk om regelmatig buiten te komen, vooral wanneer het zonnig is. Want je lichaam maakt onder invloed van ultraviolet licht vitamine D aan. Om tekorten te voorkomen is het populair om extra vitamine D te slikken. Lees hier wat de beste vitamine D is voor een gezond en sterk lichaam. 

Het opvangen van een gebrek aan zonlicht

Iedereen weet dat Nederland niet het meest zonnige land van de wereld is. Voor de inwoners is het daarom extra belangrijk om te letten op de inname van vitamine D. In het verleden dronken mensen, en met name kinderen, levertraanolie om het gebrek op te vangen. Door de nare smaak van levertraan was niemand hier eigenlijk echt blij mee. Inmiddels is levertraanolie in Nederland niet meer gangbaar. Onder andere omdat er in andere voedingsstoffen extra vitamine D is toegevoegd. 

Vitamine D tijdens de donkere dagen van het jaar

Het is absoluut geen gek idee om extra vitamine D te slikken. Met name tijdens de donkere dagen van het jaar. Een handig ezelsbruggetje is het slikken van vitamine D tijdens alle maanden waar een “r” inzit. Dat zijn dus september tot en met april. Tijdens de overige maanden, van mei tot en met augustus, is er over het algemeen voldoende zonlicht en zijn mensen bovendien vaker buiten te vinden. Het slikken van vitamine D is in die periode in feite niet nodig. Zolang je er maar voor zorgt dat je niet de hele dag binnen zit. 

Vitamine D is essentieel voor een gezond en vitaal lichaam

Je hebt wellicht al eens gehoord dat vitamine D een belangrijke rol speelt voor de staat van onze botten. Dankzij vitamine D zijn we beter in staat om calcium te absorberen. Zonder vitamine D is er sprake van een lage botdichtheid en kinderen lopen de kans op het ontwikkelen van de ziekte rachitis. Oudere mensen lopen een verhoogd risico op een lage botdichtheid, met name vrouwen. Na de menopauze leidt een omslag in de hormoonhuishouding tot een vermindering van de botdichtheid. Doordat oudere mensen gemiddeld genomen vaker binnen blijven zijn ze minder blootgesteld aan de zon. Het daardoor veroorzaakte vitamine D tekort versterkt het effect. 

Supplementen om gezond en sterk te blijven

Met de juiste supplementen blijf je extra gezond. Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we veel meer over ons lichaam dan voorheen het geval was. Krijg jij genoeg vitamines en mineralen binnen? Ga na wat je gemiddeld eet en vergelijk dat met de voedingsadviezen. Tekorten voeg je eenvoudig aan met de juiste supplementen.