tuinhaard-duurzaam-thedailygreen

Tuinhaard kopen, wat is de meest duurzame keuze?

Wil jij een tuinhaard kopen? Dan zul je merken dat er tal van verschillende tuinhaarden zijn. Mobiele tuinhaarden, tuinhaarden op hout of juist op gas, met bbq, met glazen deurtje… en zo kun je nog wel even doorgaan. De vraag die dan natuurlijk rest: “Welke tuinhaard is het meest duurzaam?”. Om het antwoord op die vraag te vinden, moet je op een aantal zaken letten. In dit artikel hebben wij precies die zaken voor je op een rij gezet!

Waarom wil je een tuinhaard? 

Wil je een tuinhaard zodat je nog lekker warm buiten kunt zitten wanneer het iets frisser wordt? Wil je er ook op kunnen bbqen? Of wil je het alleen voor de gezelligheid? Let er bij het kiezen van een tuinhaard op dat je het doel helder hebt. Er zijn namelijk veel verschillende soorten en opties en zo kun je makkelijk verdwalen. Enkele zaken die je moet overwegen bij het kopen van een tuinhaard:

  • Materiaal 
  • Vast of mobiel
  • Onder een overkapping
  • Type brandstof
  • Met BBQ?

Materiaal

Tuinhaarden komen in verschillende materialen. Denk aan staal, aardewerk, metaal, cortenstaal… Vooral die laatste is een interessante. Cortenstaal staat namelijk bekend om de bruin-oranje roestkleur. Hoe meer je de terrashaard gebruikt, hoe mooier hij wordt! Kies je voor cortenstaal, dan kies je dus voor een terrashaard die “natuurlijk” roest. Wil je juist niet dat je terrashaard verkleurt, dan zul je moeten kijken naar een roestvrije tuinhaard of een tuinhaard met een speciale coating. 

Vast of mobiel 

Zit je in de winter nooit buiten en verplaats je dan liever de tuinhaard naar de schuur? Of wil je er het hele jaar van kunnen genieten? De keuze voor een vaste of mobiele tuinhaard is geheel afhankelijk van jouw wensen. Je kunt een tuinhaard vast aan een serre plaatsen of in een overkapping met een rookkanaal. Maar ook gewoon los. De keuze is aan jou! 

Met bbq

Er zijn ook multifunctionele tuinhaarden, namelijk die met een grillrooster. Zo kun je genieten van een warm haardvuur in de avond, maar ook van een stokje op de bbq voor bij het diner. In de specificaties van de tuinhaard is altijd weergeven of de tuinhaard over een grillrooster beschikt. Dit is natuurlijk ook een duurzame optie, aangezien je de hitte gebruikt voor meerdere doeleinden. 

Wat is de meest duurzame tuinhaard?

Tuinhaarden op gas, elektrische tuinhaarden… Tuinhaarden zijn al lang niet meer alleen op hout. De keuze voor het type brandstof hangt af van een paar zaken. Heb jij zonnepanelen en gebruik jij dus groene stroom? Dan is een elektrische buitenhaard de meest duurzame optie. Als jij nog geen groene stroom gebruikt, dan is een tuinhaard die hout verbrandt duurzamer, maar in dat geval is het overwegen om over te stappen op groene stroom wellicht verstandiger.  Je hebt ook nog zogenoemde pellethaarden. Hierbij geniet je van open vuur en optimale verbranding. 

Tuininterieur

Uiteraard moet de tuinhaard ook bij je tuin/terras passen. Een tuinhaard is immers onderdeel van je tuin als geheel. Heb je een moderne tuin met strakke lijnen, veel beton en een riante lounge-dining set van tuinmeubelgigant ikwiltuinmeubelen.nl? Dan kan een strakke electrische tuinhaard niet ontbreken. MIts je groene energie verbruikt natuurlijk!