upcyclen-tips-thedailygreen

Spullen ‘upcyclen’: 7 leuke ideeën!

Upcycling is wellicht niet bij iedereen even bekend, maar het is simpel gezegd een creatieve manier van recyclen. Spullen die je niet meer gebruikt kun je natuurlijk weggeven aan vrienden of aan de kringloop, maar het is natuurlijk veel leuker om zelfs iets creatiefs te maken van het item, waardoor je het op een andere manier kunt gebruiken. Het voordeel is natuurlijk ook nog eens dat je op deze manier behoorlijk wat geld kunt besparen. Mensen gooien tegenwoordig oude spullen weg, terwijl je er nog genoeg mee kunt doen. Wij zullen in dit artikel een aantal leuke ideeën met je delen. Voor een aantal van die ideeën is het wel belangrijk dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Zo zijn er al voor kleine prijzen goede afkortzagen te koop en als je iets meer betaald heb je gereedschap waar je je hele leven plezier van hebt.

Maak van een oude koffer een salontafel. 

Als je een beetje een vierkante koffer hebt, dan is heel leuk om hier een salontafel van te maken. Je maakt er 4 tafelpootjes aan vast, een likje verf eroverheen en klaar is kees.

Van een oude ladekast een wastafel maken. 

Een wastafel heeft immers ook opbergruimte nodig. Je zou er voor kunnen kiezen om de kastjes er uit te slopen en alleen de lades te laten zitten, maar je kunt natuurlijk ook voor beide gaan. Boven op de ladekast monteer je 2 wasbakken en 2 kranen en voilà, je hebt een stijlvolle originele wastafel.

Afdruiprek van klerenhangers. 

Dan hoef je ook niet zo’n plastic ding in huis te halen. Maak de kleermakers op een rij aan elkaar vast, waarbij je een kleerhanger steeds 180 graden gedraaid ten opzichte van de vorige monteert. Moeilijk is het niet, maar het levert wel een prachtig en origineel resultaat op.

Hoofdeinde van pallethout

Het hoofdeinde van een bed, ook wel een hoofdbord genoemd, zit vaak als comfort natuurlijk aan het hoofdeinde van het bed bevestigd. Zo’n hoofdbord kun je echter ook heel goed zelf maken. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een reeks oude roeispanen of pallethout. Maak die aan elkaar vast en gebruik ze als hoofdbord.

Van koffer naar mand

Ook zijn er talloze manieren waarop je een oude koffer kunt upcyclen. Een voorbeeld is door er een mand van te maken voor je huisdier. Kleed het een beetje leuk aan, leg er een zacht kussentje of kleedje in en gegarandeerd dat je hond of kat er in gaat liggen.

Antieke blikken

Vroeger werd er veel meer voedsel in blikken bewaard. Af en toe kom je nog wel van die mooie gekleurde blikken tegen. Deze zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld als vaas te gebruiken. 

Geef autobanden een nieuw leven

Iets wat veel vervuiling veroorzaakt tegenwoordig zijn oude autobanden. Gelukkig kun je autobanden ook heel goed upcyclen. Je kunt ze bijvoorbeeld omtoveren tot een mooie bloempot of gebruiken om groenten in te verbouwen. Verf de band in een leuke kleur en je hebt de eyecatcher van je tuin voor dit jaar.