shampoobar-voordelen-thedailygreen

Plasticvrij douchen met een shampoobar: de voordelen op een rij!

Hoe was jij je haar? Als het goed is zo duurzaam mogelijk, zonder schade te berokkenen aan het milieu. De beste manier om dat te bereiken is door het gebruiken van een shampoobar. Goed, het ziet eruit als een kleurrijke brownie, maar is net zo effectief als een gewone shampoo. Het goede nieuws: het is 100% milieuvriendelijk en lekker hip.

De shampoobar: wat is het?

Toegegeven, de shampoobar is in feite niks anders dan haarzeep, maar de term shampoobar klinkt anno 2020 een stuk hipper. Dat de shampoobar doet wat-ie moet doen is een understatement, het verzorgt er reinigt je haar, maar is daarnaast ook nog eens superveilig voor het milieu. Kortom, vanaf nu was jij je haren gewoon plasticvrij.

De verschillen met een reguliere shampoo

In veel gevallen zitten er in de reguliere shampoos tal van zaken waar het milieu niet happy van wordt. Het water is een gewone shampoo is wellicht het minst schadelijke, maar het zit ook vol met conserveringsmiddelen. Een goede shampoobar bevat daarentegen geen water en juist veel natuurlijke ingrediënten zodat er van een irriterende werking geen sprake is. Let er wel op dat je de juiste shampoobar gebruikt, niet alle shampoobars zijn milieuvriendelijk.

Shampoobar = shampoo zonder siliconen, SLS en parabenen

Om je gelijk de overstap te laten maken naar de milieuvriendelijke shampoobar even het volgende. In de ‘gewone’ shampoo zitten tal van stofjes die je eigen helemaal niet in je haar wil hebben. Denk aan parabenen, verdikkingsmiddelen, maar ook geur- en kleurstoffen, tensiden, sulfaten en siliconen om maar enkele zaken op te noemen.

Al die stoffen zijn nodig om de shampoo het effect te geven wat je graag wilt hebben. Er is echter ook een keerzijde. Zo zorgen sulfaten voor het schuim, maar het reinigt ook je hoofdhuid beter dan wat strikt noodzakelijk is. Het andere nadeel is dat je hoofdhaar en de hoofdhuid sneller uitdrogen. Dit zorgt normaliter voor veel huidirritatie en een droge huid.

De oplossing: de shampoobar

De oplossing is eigenlijk simpel: ‘cold process’ zeep of een shampoobar die dus op de ouderwetse manier is gemaakt. De natuurlijke balans van je hoofdhaar en hoofdhuid worden daardoor bewaart en je haar wordt gevoed met kostbare oliën.

Sulfaatvrije Shampoo heeft dus voordelen!

Uit bovenstaande blijkt dat sulfaat houdende shampoo wel werkt, maar het levert je ook ongemakken op. Daarnaast bevat het dus veel plastic waardoor het minder goed voor het milieu is. Door juist de overstap te maken naar sulfaatvrije shampoo bescherm je niet alleen het milieu, je geeft je haar ook de behandeling die het verdient. De sulfaatvrij shampoo van de shampoobar heeft echt nog meer voordelen:

  • Een shampoobar voorkomt dat het haar pluizig en statisch wordt 
  • Door het ontbreken van onwenselijke ingrediënten blijft de kleur van je haar behouden. Het wordt minder snel dof, ook zonder het gebruik van een conditioner
  • De zuivere, natuurlijke ingrediënten waaronder oliën voeden je haar. Arganolie dringt diep in je en voedt het waardoor het sterker wordt. Castorolie en Amandelolie maken je haar juist zachter.
  • Het gebruik van een shampoobar geeft veel minder irritatie. Een SLS-vrije shampoobar zorgt tevens voor minder uitslag op de hoofdhuid doordat er enkel gebruik wordt gemaakt van natuurlijk ingrediënten. 
  • Haaruitval is aan de ene kant gerelateerd aan de leeftijd en genetische aanleg, maar het gebruik van plastics in reguliere shampoo kan het proces versnellen. Dit gebeurt niet bij een SLS-vrije shampoobar.
  • De natuurlijke ingrediënten van een shampoobar verzorgt de huid op een natuurlijke wijze. Hierdoor heb je veel minder last van een gevoelige huid en blijven eventuele allergische reacties weg.

Kortom, shampoobars brengen veel voordelen met zich mee. Je kunt ze op verschillende plekken kopen en ook online bij bijvoorbeeld shampoobars.nl