Kies voor een houten vloer: duurzaam en oersterk!

Vandaag de dag zijn er talloze verschillende vloersoorten. Denk aan laminaat, beton, maar ook vloerbedekking zoals bijvoorbeeld marmoleum zijn mateloos populair. Deze opties zijn vaak een stuk goedkoper dan de authentieke houten vloer. Een houten vloer is echter relatief duurzaam en oersterk.

Hoelang gaat een houten vloer gemiddeld mee?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten hoelang een houten vloer mee gaat. Dit hangt af van verschillende factoren. Welk hout wordt er gebruikt? En hoe dik is de vloer? Hoe dikker de toplaag van de houten vloer is, hoe langer deze mee gaat. Gemiddeld gezien gaat een houten vloer 40 jaar mee. Maar als je een kwalitatieve vloer hebt die je goed onderhoudt dan hoeft het geen verrassing te zijn als deze ook door de volgende generatie nog gebruikt kan worden.

Keurmerk

Op dat gebied is de houten vloer dus erg duurzaam. Maar om erachter te komen of het hout op milieuvriendelijke manier is gekapt en geproduceerd kun je kijken naar het keurmerk. Als het hout op duurzame wijze vergaard is dan krijgt deze een FSC of PEFC keurmerk. Let hier goed op bij de aanschaf van een houten vloer en als het niet vermeld wordt, vraag er dan naar!

Bamboe

Een nieuwe trend op gebied van houten vloeren is Bamboe. Dit materiaal is erg duurzaam. Waarom precies? Bamboe groeit namelijk super snel. Sommige bamboesoorten kunnen wel 50 centimeter per dag groeien. En daarnaast heeft bamboe niet erg veel water nodig om te groeien. Een vrijwel onuitputtende bron én een materiaal dat zit ideaal leent voor een duurzame vloer.

Meer lezen over duurzame houten vloeren? Lees meer over duurzame vloeren in dit artikel.