playstation-impact-milieu-thedailygreen

Hoeveel energie verbruikt een spelcomputer anno 2021 eigenlijk?

Houd jij ook zo ontzettend veel van gamen? En wordt je spelcomputer iedere dag gebruikt? Even een uurtje gamen kan voor ontspanning zorgen, zodat jij even het alledaagse leven kunt vergeten. Je kunt op deze manier contact maken met vrienden over de hele wereld. Maar laat jij je spelcomputer altijd aanstaan en vraag je je daarbij wel eens af hoeveel energie dat kost? Je zou wellicht denken dat dit qua energieverbruik wel zou meevallen, maar dit kan toch nog best tegenvallen.

Energieverbruik spelcomputer

Een spelcomputer verbruikt natuurlijk meer energie wanneer deze aanstaat dan wanneer je deze op stand-by hebt gezet. Heb je ook wel eens gemerkt dat je spelcomputer opeens hard begint te blazen, alsof deze wil opstijgen? Dat komt doordat je spelcomputer erg warm wordt en dus afgekoeld moet worden. Dit zorgt voor extra energieverbruik. Maar hoeveel stroom verbruikt een spelcomputer nou werkelijk?

Er wordt wel eens gezegd dat een spelcomputer vrijwel net zoveel energie verbruikt als een kleine koelkast. Dit klinkt wel heel vergezocht, maar toch is het niet geheel onwaar. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het downloaden van spellen, wat in sommige gevallen veel energie kan kosten. Daarbij is het helaas ook zo dat nieuwere versies van spelcomputers vaker nog meer stroom verbruiken dan hun voorgangers. Dit had je waarschijnlijk niet zien aankomen, gezien het feit dat andere elektrische apparaten juist steeds zuiniger in verbruik worden. De nieuwste functies en features van een spelcomputer hebben dus een prijs. Deze trend gaat eigenlijk volledig tegen de verduurzaming van de planeet in. Toch zijn er wel versies van spelcomputers die zuiniger zijn, zoals een slim versie. Er is bovendien ook een verschil tussen soorten spelcomputers. Zo zou de Xbox de meeste energie verbruiken. Een Wii of een slim versie van de Playstation verbruikt al een stuk minder energie. 

Hoe verlaag je je energieverbruik?

Wanneer je graag je energierekening wat wilt verlagen of simpelweg minder CO2 wil uitstoten met oog op het klimaat, dan kun je hier natuurlijk iets aan doen. Helemaal niet gamen is natuurlijk de meest voordehand liggende optie, maar dit is wel erg rigoureus. Wij hebben nog een aantal andere mogelijkheden voor je op een rijtje gezet, om alsnog te kunnen blijven gamen en je niet schuldig te voelen over de uitstoot. 

Ten eerste kun je bij de aanschaf van een nieuwe spelcomputer letten op de zuinigheid: verbruikt deze nieuwe versie nou echt minder stroom dan de spelcomputer die je al had? Ten tweede kun je je spelcomputer beter helemaal uitzetten dan deze op stand-by te laten staan. Zelfs in deze stand verbruik je energie. Helemaal uitzetten is een kleine moeite, dus doe er je voordeel mee. De derde mogelijkheid ligt buiten je spelcomputer. Wanneer je echt iets wilt doen voor het klimaat, kun je ook de uitstoot van je spelcomputer compenseren. Dit kan door verschillende klimaatorganisaties financieel te ondersteunen, maar ook door zelf bewust duurzamere keuzes te maken. Zo kun je met een gerust hart heerlijk een avondje gamen, spelletjes downloaden, bijvoorbeeld via PS NOW, en draag jij ook nog eens je steentje bij aan een duurzamere toekomst.