Vervuiling is een groot probleem anno 2022. De productie van grondstoffen en producten zelf is al hartstikke vervuilend, dan is het natuurlijk wel zaak dat de eindproducten hergebruikt worden of gerecycled. Een aandachtspunt wanneer het komt tot afval is: e-waste. Dit zijn onder andere elektronische apparaten die op de afvalberg belanden. En vandaag de dag hebben we nogal wat elektronica in ons bezit. Wat is e-waste precies en hoe kun jij je eigen e-waste verminderen?
Wat is e-waste en wat valt er onder deze noemer?
E-waste is dus elektronisch afval. Je denkt dan misschien aan een oude wasmachine die het niet meer doet of bijvoorbeeld een koelkast. Het gaat echter verder dan dat. Wat valt er allemaal onder e-waste? Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote apparaten (eerdergenoemde en bijvoorbeeld een laptop, stofzuiger, magnetron) en kleine apparaten zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, elektrische tandenborstels, snoeren en onder andere koptelefoons. Dan is er ook nog de categorie ‘klein chemisch afval’. Hieronder vallen onder andere batterijen en spaarlampen.
Hoeveel e-waste produceren we?
Per jaar produceren we wereldwijd zo’n 45 miljard kilo e-waste. Dit komt neer op zo’n 6 kilo per persoon, dat is niet niks… Zo is 70% van de gevaarlijk afvalstoffen afkomstig uit elektrische apparaten. De grootste oorzaak hiervan lijkt de elektronische ontwikkeling. Zo brengen bedrijven om de haverklap nieuwe modellen van apparaten uit en zijn de oude apparaten al snel overbodig. Wat kun jij doen om je eigen e-waste te verminderen? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet!
E-waste verminderen
E-waste verminderen doe je op de volgende manieren:
- Gebruik je telefoon langer
Loopt je abbo af en kun je een goede deal krijgen met een mooie telefoon? Dan is dit natuurlijk verleidelijk. Maar vraag jezelf eens af? Werkt je oude toestel nog? Dan is het natuurlijk zonde om deze van de hand te doen. Misschien kun je er nog een paar jaar meedoen, zo bespaar je ook weer geld. Is je toestel echt niet meer werkzaam? Zorg dan dat je de oude telefoon ergens inlevert. Ergens waar deze op correcte wijze gerecycled wordt.
- Tweedehands
Direct voorkom je hiermee niet je e-waste, maar zo draag je wel bij aan de oplossing: koop meer dingen tweedehands. Genoeg elektronica die nog een tweede leven verdient. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine. Of bijvoorbeeld een magnetron.
- Kies voor duurzaam
Wil je echt nieuw kopen, kies dan voor duurzaam geproduceerde elektronica. Het is even zoeken en je betaald weliswaar wat meer, maar dan weet je wel zeker dat dit zo duurzaam mogelijk geproduceerd is. Voor smartphones kun je bijvoorbeeld kijken bij Fairphone.
Hoelang doe jij met je smartphone? Laat het ons weten in de reacties hieronder!