Het opladen van een elektrische auto: alles wat je moet weten!

Net als je smartphone of je AirPods moet ook een elektrische auto eens in de zoveel tijd opgeladen worden. Dat gaat natuurlijk niet met een gewone oplader, aangezien die lang niet krachtig genoeg zijn. Je moet de elektrische auto namelijk opladen aan een laadpaal. In Nederland komen op steeds meer plekken laadpalen te staan, wat natuurlijk te maken heeft met de stijging van de populariteit van elektrische auto’s. Dat is ook wel nodig, aangezien elektrische auto’s op dit moment nog geen enorme afstanden kunnen afleggen op een volle accu. Een elektrische middenklasser heeft gemiddeld het bereik van net iets meer dan 300 kilometer. Dan moet de auto weer worden opgeladen. Het meest ideale is natuurlijk als je een laadpaal voor je deur hebt, zodat je altijd je auto kunt opladen.

Een eigen laadpaal

Gelukkig kun je tegenwoordig eenvoudig een laadpaal thuis kopen. Dat is wel zo makkelijk. Bovendien scheelt het een hoop in de kosten. Als je namelijk geen laadpaal kwijt kunt op je eigen terrein, bijvoorbeeld door ruimtegebrek, dan zul je je elektrische auto bij een openbare laadpaal moeten opladen. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat het opladen bij een openbare laadpaal bijna twee keer zo duur is als bij een eigen laadpaal, al hangt dat deels natuurlijk ook af van de stroomtarieven. Het enige verschil is dat je een eigen laadpaal moet aanschaffen. Heel duur is dat tegenwoordig echter niet meer. Vanaf 550 euro zijn ze namelijk al te verkrijgen, een uitstekende investering dus. Als je besluit een eigen laadpaal te kopen, dan is het verstandig om een Easee slimme laadpaal aan te schaffen. Deze laadpaal zou jij eigenlijk beter een laadrobot kunnen noemen. Het kan namelijk auto’s herkennen en daardoor bijvoorbeeld onderscheid maken tussen zakelijke en particuliere auto’s.  

Hoe werkt het laden?

In principe werkt het opladen van een elektrische auto heel eenvoudig. Met de laadkabel sluit je de auto aan op de laadpaal. Binnen een x aantal uren is je auto dan opgeladen. Hoe snel dat is, is onder andere afhankelijk van het soort laadpaal en om welke auto het gaat. Wie bij een openbare laadpaal zijn of haar elektrische auto wil opladen, zal moeten betalen met een speciale laadpas, al bieden sommige aanbieders de mogelijkheid om met je mobiele telefoon te betalen. Om bij een openbare laadpaal te kunnen laden, zul je wel een abonnement bij een leverancier van de elektriciteit moeten afsluiten. Over het algemeen duurt het volledig laden zo’n 6 tot 10 uur, dus het is het handigst om je auto ’s nachts op te laden. Overigens zijn dit allemaal redenen dat een laadpaal thuis installeren uiterst handig is, het is goedkoper, sneller en efficiënter.