Een duurzaam lichtplan maken: 5 tips!

Als je je huis gaat inrichten, is het belangrijk om een lichtplan te maken. Maar wat is een lichtplan dan precies? Eigenlijk moet je het zo zien: een lichtplan is een ontwerp waar de lampenindeling van je huis op te zien is. Verlichting in je huis is erg belangrijk. Het is namelijk sfeerbepalend en moet tegelijkertijd functioneel zijn. Je wil niet te veel en niet te weinig licht. In een leeshoek wil je een ander soort licht dan boven de eettafel. Niet alleen de verlichting, maar ook het design van de lamp is natuurlijk belangrijk. Past het wel bij de rest van het interieur? En tegenwoordig is duurzaamheid natuurlijk ook nog een belangrijke factor. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor led inbouwspots. Maar wat voor soort Led verlichting wil je dan hebben? Kortom, je moet over genoeg dingen nadenken als het aankomt op de verlichting in je huis. Dat moet je zeker niet onderschatten. Daarom bieden we je in dit artikel een aantal tips voor het maken van een duurzaam lichtplan.

Toepassing van de ruimte

Zoals we hierboven ook al even noemden, is de toepassing van de ruimte erg belangrijk. In een knusse leeshoek wil je immers ander licht dan boven de eettafel. Datzelfde geldt voor de badkamer en de slaapkamer. Bedenk dus goed van tevoren wat voor soort verlichting wil hebben. In de badkamer hoeft het vaak bijvoorbeeld minder sfeervol dan in de slaapkamer. Maar goede heldere verlichting is dan in de badkamer vaak weer belangrijker. Houd bij het soort verlichting ook rekening met de leeftijd. Zo heeft iemand van boven de 65 over het algemeen drie keer zoveel licht nodig als een jongere. 

Houd rekening met de rest van het interieur

Niets is zo lelijk als een lamp die uit de toon valt bij het interieur. Maar ook de verlichting zelf kan uit de toon vallen. Bedenk bijvoorbeeld of het kleur licht dat je gebruikt wel past bij de kleuren op de muren en het plafond. Lichte kleuren weerkaatsen bijvoorbeeld veel licht, terwijl donkere kleuren het tegenovergestelde doen. Glanzende oppervlakken weerkaatsen ook relatief veel licht, in tegenstelling tot doffere oppervlakken. De omgeving waarin de verlichting geplaatst wordt, is dus ook zeker van belang. Zo hoef je in een ruimte met veel lichte kleuren bijvoorbeeld minder sterke verlichting te hebben.

Wees niet te eentonig

Het is wel belangrijk dat je een lichtplan niet te strak plant. Het is immers saai als overal in huis hetzelfde licht is met dezelfde sterkte. Probeer daar dus mee te spelen, want zo houd je je interieur spannend. Zoek bijvoorbeeld naar contrasten. Door naar contrasten te zoeken in de verlichting van je huis kun je er voor zorgen dat een bepaalde ruimte optisch groter lijkt. 

Schaduw

Soms kan een klein beetje schaduw best mooi zijn, al is het wel belangrijk om rekening te houden met grote obstakels die een grote hoeveelheid schaduw opleveren. Grote meubels of planten kunnen voor hinderlijke schaduwen zorgen. Ook kunnen ze een groot deel van het licht blokkeren als ze ongunstig geplaatst zijn. 

Duurzaamheid

Wist je dat Led verlichting tegenwoordig ook hartstikke sfeervol kan zijn? Veel mensen denken bij Led misschien aan TL buizen, maar tegenwoordig bestaat er gewoon hele sfeervolle Led verlichting, zoals led spotjes. Het voordeel van Led lampen is natuurlijk dat ze heel lang meegaan en dus goed zijn voor het milieu. Een Led inbouwspot kan dus zowel sfeervol als functioneel zijn.