Climate change, global warming, klimaatverandering, allemaal termen die je nu veelvuldig om je heen hoort. Dan weer een hittegolf en plots een ware regenhoos. Verkoeling is leuk, maar boodschappen doen met je rubberlaarzen aan in een opblaasbootje is niet wat je zelf van je oude dag had gemaakt. Dat tij wil je dus zien te keren. Want naast al je plannen ook je kostbare bezittingen in het water zien vallen, gaat je te ver. In de toekomst wil je de kelder en de begane grond lekker droog houden. Je gaat duurzaam regenwater opvangen.
Wat wordt er al gedaan?
Om wateroverlast tegen te gaan, worden er al diverse maatregelen getroffen zo her en der in Nederland. Tegels worden vervangen door grind of gras en het afvoeren van regenwater naar de riolering wordt gestopt. Maar dat zijn maatregelen die geen hergebruik in zich hebben. En regenwater is natuurlijk perfect om te gebruiken. Je denkt hierbij aan het water geven van de planten in je tuin, het schoonmaken van de fietsen van je kinderen en niet te vergeten het wassen van je eigen racefiets. Ook als spoelwater voor de wc en voor de wasmachine kan regenwater gebruiken. Bespaar je gelijk op de kosten van drinkwater. Regenwater opvangen met een regenton is de simpelste manier.
Wat ga jij doen?
In ieder geval zo snel mogelijk een regenton in je moestuin zetten. Staat ook nog eens hartstikke leuk bij het houten schuurtje! Op één van de afvoerbuizen van de dakgoot sluit je een automatisch vulstuk voor de regenton aan en klaar is Kees. Vanaf nu heb je altijd voldoende schoon water om de planten in je groentetuin water te geven. Bij je huis pak je het nog iets groter aan. Hier maak je gebruik van infiltratiekratten die je in je tuin ingraaft. Dit is regenwater opvangen 2.0! Je hergebruikt het regenwater door het weer de grond te laten invloeien waardoor het grondwater mooi op peil blijft.
Reden één
Je geeft door middel van het gebruik van infiltratiekratten het regenwater terug aan de aarde. Druppel voor druppel komt het weer terecht waar het behoort te zijn. Via de kratten die je in je tuin hebt gegraven, wordt het opgevangen regenwater teruggegeven aan de bodem die het zo hard nodig heeft. Dus niet meer rechtstreeks het riool in maar rustig en eerlijk weer de aarde in. Zo draag je bij aan een goede vochthuishouding voor de planten in je tuin. En het water krijgt de kans om weer verdampen en komt het weer in de lucht. En dan valt het weer op aarde in de vorm van regen. Hoe natuurlijk is dat? Dat is de perfecte cirkel.
Reden twee
Schoon regenwater in het riool lozen? Dat is pas echt zonde. Gelukkig geven steeds meer gemeenten subsidies aan bedrijven en particulieren wanneer ze investeren in het opvangen van regenwater. Regenwater opvangen en natuurlijk afvloeien als aanvulling op het grondwater. Bij het plaatsen van infiltratiekratten komt veel grond vrij. Dat kan je hergebruiken als goede aarde voor je moestuin.
Reden drie
In Nederland hebben we alles. Bossen, duinen, weilanden, heide en water. In Nederland geniet je elke dag van je heerlijke leefomgeving. Dat wil je natuurlijk zo houden, sterker nog, je wil het verbeteren en klimaatbestendig maken. Voor jezelf, je kinderen en misschien al je kleinkinderen. Je wil je nog meer thuis voelen en thuis blijven voelen. Wil je snel van start? Lees dan wel eerst het blog De 8 meest gestelde vragen over infiltratiekratten.