zonneboiler thedailygreen

Duurzaam verwarmen met een zonneboiler: hoe werkt het?

Wie een bijdrage wil leveren aan het milieu, kan ervoor kiezen om een zonneboiler te nemen in plaats van een normale boiler. Een zonneboiler bestaat uit een aantal onderdelen, waarvan de zonnecollector er één is. Deze is aangebracht op het dak en moet logischerwijs de zon gebruiken zodat uiteindelijk het leidingwater kan worden verwarmd. Dat kan het doen doordat de zonnecollector zelf uit een systeem van met water gevulde buizen bestaat. Door middel van de zon wordt dit water opgewarmd tot bijna 100 graden. Een ander onderdeel van de zonneboiler is het voorraadvat, die is aangesloten op de zonneboiler. In het voorraadvat is een deel van het leidingwater opgenomen. Dat verwarmde leidingwater loopt dan naar de cv-ketel, die het weer doorvoert naar bijvoorbeeld de kraan en de douche. 

Aangezien je afhankelijk bent van de zon, kan het zijn dat het water niet warm genoeg wordt. Als de zon dagenlang achter de wolken verborgen ligt, zijn er immers weinig zonnestralen die de zonnecollector kan opvangen. Zonne-energie is dan schaars. Daarom bestaat de zonneboiler nog uit een derde onderdeel: de naverwarmer. De naverwarmer is eigenlijk gewoon de cv-ketel die het water verwarmt naar 60 graden, in het geval dat de temperatuur van het leidingwater daaronder ligt. 

Wanneer is je woning geschikt voor een zonneboiler?

Niet elke woning is geschikt voor een zonneboiler. Je woning moet namelijk aan een aantal vereisten kunnen voldoen, anders heeft het weinig zin. Je woning moet namelijk een plat dak hebben of een schuin dak dat gericht is op het oosten, westen of zuiden. Een schuin dak, dat gericht is richting het noorden, is niet handig. Je kunt dan immers maar weinig zon opvangen. Ook moet er genoeg ruimte vrij zijn op het dak. Over het algemeen neemt een zonneboiler 3 vierkante meter in beslag. Verder mag die ruimte niet verder dan 12 meter verwijderd zijn van de cv-ketel. Als laatste moet er ook ruimte zijn voor een voorraadvat. 

Kosten zonneboiler

Wat zijn precies de kosten van een zonneboiler? Logischerwijs is een zonneboiler niet gratis. De prijs is afhankelijk van hoeveel zonnecollectoren je wil hebben en hoeveel liter de boiler moet zijn, maar laten we zeggen dat je voor een gemiddelde zonneboiler zo’n €3000 kwijt bent. Per jaar bespaar je hiermee, afhankelijk van je energieverbruik, met een gemiddeld gezin zo’n €80 tot €150 euro mee. Om prijs van de zonneboiler terug te verdienen, zul je dus toch zon 12 à 20 jaar moeten wachten. Aan de andere kant komen sommige mensen in aanmerking voor subsidie. Daarnaast moet er wel eens in de 5 jaar onderhoud worden gepleegd door een monteur. De kosten hiervan zijn ongeveer €50. Voorop staat natuurlijk dat je iets goeds doet voor het milieu.

Heb jij een zonneboiler thuis? We horen graag je ervaringen! Laat het ons weten in de reacties hieronder.