duurzaam-schoonmaken-thedailygreen

Duurzaam schoonmaken: 5 milieuvriendelijke tips!

Je hoort en leest steeds meer over duurzaamheid. Zo weet iedereen tegenwoordig wel dat veel vlees eten en vliegen twee niet al te duurzame gewoontes zijn. Maar er zijn ook andere gebieden waarin duurzaamheid nog veel minder aandacht krijgt. Wat dacht je bijvoorbeeld van duurzaam schoonmaken? Iets dat veel mensen wel zouden willen maar het is lastig om het in de praktijk te brengen. Daarom geven wij hier 5 tips om duurzaam schoon te maken

1 Koop biologische schoonmaakmiddelen

Een eenvoudige tip om je schoonmaak te verduurzamen is het kopen van biologische en duurzame schoonmaakmiddelen. In plaats van de chemische bijtende schoonmaakmiddelen kun je ook biologische varianten kopen, bijvoorbeeld van het merk Ecover dat je in veel supermarkten kunt kopen.

2 Kies voor soda

De schoonmaakmiddelen die grootmoeder al gebruikte, worden steeds minder populair maar werken nog net zo goed. Haal weer eens een zak soda in huis en gebruik het bij allerlei lastige schoonmaakklusjes. Je kunt soda bijvoorbeeld heel goed gebruiken om vieze badkamertegels schoon te maken. Je hebt verder alleen een schuurspons en wat warm water nodig. Ook voor viezigheid in de gootsteen en raamkozijnen is soda het ideale duurzame schoonmaakmiddel. 

3 Gebruik azijn

Een ander duurzaam schoonmaakmiddel dat je op allerlei verschillende manieren kunt gebruiken is azijn. Door de antibacteriële werking is dit een uitstekend duurzaam schoonmaakmiddel. Zo kun je aanzijn bijvoorbeeld gebruiken om een vieze snijplank schoon te maken. Je veegt de natuurazijn met een doekje stevig over de snijplank en bacteriën zullen verdwijnen. Maar je kunt azijn ook gebruiken om mieren op afstand te houden of het doucheputje te ontstoppen. Met witte natuurazijn en water kun je zelfs hardnekkige vlekken uit vloerbedekking en tapijt verwijderen. 

4 Natuurlijke luchtverfrissers

Een van de producten die absoluut niet bij een duurzame schoonmaak passen is luchtverfrisser. Het is behoorlijk vervuilend en daarnaast vaak helemaal niet nodig om te gebruiken. Je kunt veel beter kiezen voor mooie planten waarvan de bloemen op een natuurlijke manier een lekker luchtje door het huis verspreiden. Als je dan toch een luchtverfrisser wilt gebruiken kun je ook hier kiezen voor een duurzame variant. Het is natuurlijk ook aan te raden om regelmatig de ramen open te zetten om zo het hele huis door te laten luchten. 

5 Doekjes

Een gebied waarop volgens ons ook nog behoorlijk wat te winnen is bij het schoonmaken zijn de doekjes. Veel mensen gebruiken wegewerpdoekjes die ze na iedere schoonmaakbeurt weggooien. Dit is natuurlijk verre van duurzaam en hier kun je best wat aan veranderen. Gebruik liever microvezeldoekjes die je na gebruik uit kunt wassen. Deze doekjes gaan meer dan 500 schoonmaakbeurten mee en kunnen zowel nat als droog gebruikt worden om mee schoon te maken. 

Zijn we nog tips vergeten op het gebied van duurzaam schoonmaken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!