suikerriet-disposables-thedailygreen

Disposables van suikerriet, duurzaam alternatief voor wegwerpplastic!

Tegenwoordig wordt men alsmaar bewuster van duurzaamheid en de noodzaak om milieuvriendelijke producten te gaan gebruiken. Een van de meest milieuvriendelijke materialen waaruit onze duurzame disposables worden vervaardigd is suikerriet, ook wel bagasse genoemd. Suikerriet wordt tegenwoordig veel gebruikt voor diverse verpakkingen en disposables. Onder meer menuboxen, borden en frietbakjes.

Suikerriet

Bagasse is het afval van suikerriet planten dat overblijft nadat de suiker uit de planten is onttrokken. In plaats van de suikerrietstengels weg te gooien of te verbranden, wordt van de pulp een papierachtige substantie gemaakt. Suikerrietpulp kan in verschillende vormen en producten worden gegoten die perfect geschikt zijn voor de verpakking van voedingsmiddelen. 

Gemakkelijk beschikbaar & hernieuwbaar

Suikerriet wordt in meerdere landen verbouwd en groeit ontzettend snel. Vaak kan er elk half jaar geoogst worden. De bagasse is zogezegd bioafval van de suikerrietplantages die voor andere doeleinden zijn aangelegd.

Infographic-Suikerriet

Energie efficiënt

Bagasse-afval wordt vaak verbrand in de velden en veroorzaakt vervuiling wanneer het niet wordt gebruikt. Een ander groot voordeel voor het milieu is dat de productie van suikerriet disposables een stuk energie-efficiënter is dan het produceren van plastic producten. Door bagasseproducten te gebruiken, help je vervuiling en energieverbruik te verminderen. 

Biologisch afbreekbaar en composteerbaar

Disposables van suikerriet zijn plantaardig en kunnen onder de juiste omstandigheden in 90 dagen biologisch afgebroken worden. Plastic daarentegen heeft maar liefst 400 jaar nodig om af te breken! De afbraaksnelheid van bagasse hangt af van verschillende composteringsomstandigheden; de temperatuur, omloopsnelheid, vochtigheid, etc. Versnipperen van bagasse voordat het gecomposteerd wordt, versnelt het proces aanzienlijk.

Producten van Suikerriet

Menuboxen, borden, koffiebekers en deksels van suikerriet zijn een veiliger en milieuvriendelijker alternatief voor de foodservice-industrie. Niet slecht voor een ‘afvalproduct’!