vegan-daten-thedailygreen

Daten als veganist: kan dit met een vleeseter?

Veganisme is hipper dan ooit. In Nederland komen er (gelukkig) steeds meer veganisten bij die niet bijdragen aan de exploitatie van dieren (en mensen). In tegenstelling tot wat veel mensen denken is veganisme geen dieet, maar echt een lifestyle. Dat maakt daten als vegan vaak een stuk ingewikkelder. Want wat als je verliefd wordt op iemand die bijvoorbeeld vlees eet? Kan dat uberhaupt wel werken? 

Vegan koppel

De droom is natuurlijk om samen met je geliefde veganist te zijn. Op die manier heb je daar in ieder geval geen discussie over en het is wel zo makkelijk dat jullie allebei hetzelfde eten en hetzelfde denken over dierenrechten. Jullie zitten samen op een lijn en delen dezelfde visie. Dit vergemakkelijkt natuurlijk een hoop dingen in jullie relatie. Samen nieuwe recepten ontdekken, geen discussie over producten waar dieren voor zijn geëxploiteerd en als jullie ooit kinderen krijgen dan zijn jullie het er waarschijnlijk over eens dat deze ook een veganistische opvoeding genieten. 

Een relatie met een ‘niet-veganist’

De meerderheid van de Nederlanders is echter geen veganist, dus de kans dat je hopeloos verliefd wordt op iemand die ook nog eens veganist is, is natuurlijk niet heel groot. Wat te doen als je verliefd wordt op iemand die geen vegan is? Veel vegans zeggen bij voorbaat al ‘ik kan geen relatie hebben met iemand die geen vegan is’. Liefde maakt echter blind en het kan zomaar gebeuren dat je verliefd wordt op iemand die wel dierlijke producten nuttigt. Het verschilt per persoon of dit gaat werken. Als je echt verliefd bent op iemand dan accepteer je diegene natuurlijk en hij of zij mag zelf kiezen wat hij of zij eet. De vraag voor jou is dan: kun jij dit mentaal opbrengen? Sommige vinden het geen probleem om bijvoorbeeld koemelk in de koelkast te hebben staan, terwijl anderen hier minder moeite mee hebben. Vlees daarentegen vinden veel veganisten niet fijn om in huis te hebben, omdat dit natuurlijk erg confronterend is.

Kortom, het verschilt per persoon of je een gelukkige relatie kunt hebben met een niet-veganist. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je partner (nog) geen veganist is, maar wel graag stapje voor stapje dierlijke producten wilt laten staan. Daar kan jij dan weer mooi bij assisteren. Wil het echt niet lukken? Dan kun je altijd nog een relatietherapeut inschakelen.