vegan-chocolade-thedailygreen

Chocolade: welke soorten zijn veganistisch en waar moet je op letten?

Ben jij altijd in de keuken te vinden, bakkend en al? Dan mag chocolade natuurlijk niet ontbreken. Je kunt chocolade bijvoorbeeld gebruiken bij het bakken van taarten, cupcakes en het versieren van koekjes. Daarnaast kun je met chocolade ook heerlijke chocolademelk maken. Verder is het ook een leuk idee om smeltchocolade te gebruiken voor een overheerlijke chocoladefondue. Dip er stukjes aardbeien of banaan in en je zult versteld staan van hoe lekker het is. Ook is chocolade natuurlijk heerlijk om lekker mee te snacken. Niet alle chocolade is echter veganistisch. Zo is melkchocolade logischerwijs niet plantaardig en ook witte chocolade is niet vegan. Welke soorten chocolade zijn wel vegan? En waar moet je dan precies op letten?

Wat is vegan chocolade?

Vegan chocolade is chocolade waar geen dierlijke producten in zijn verwerkt. Geen boter, room of melkpoeder dus. Maar ook andere dierlijke ingrediënten worden soms in chocolade verwerkt. Welke chocolade moet je vermijden als veganist? Chocolade met onderstaande ingrediënten:

  • Lactose, caseine of weipoeder (allen afgeleid van melk)
  • Gelatine
  • Bijenpollen en honing
  • Eipoeder
  • Bepaalde E-nummers, namelijk: 120, 904 en 901

De meeste pure chocolade is vegan

Maar hoe vindt je dan chocolade die geen van bovenstaande ingrediënten bevat. Dat is gelukkig makkelijker dan je denkt. Zo is de meeste pure chocolade al veganistisch. Denk bijvoorbeeld aan de pure chocolade van het merk Callebaut Chocolade. Wanneer het op andere merken aankomt raden we je wel aan om voor de zekerheid de ingrediënten te checken. Zo zijn er bedrijven die toch melkpoeder verwerken in hun pure chocolade.

Veganistische melkchocolade en witte chocolade

Melkchocolade en witte chocolade zijn helaas meestal niet vegan. Gelukkig zijn er steeds meer merken die ook veganistische alternatieven van deze chocolade verkopen. Hierbij worden de dierlijke ingrediënten vervangen door plantaardige ingrediënten. Zo wordt bijvoorbeeld melkpoeder vervangen door rijstpoeder. Deze chocoladerepen vind je niet in elke supermarkt, maar de meeste healthwinkels verkopen plantaardige chocoladerepen. Om lekker van te smikkelen of om te verwerken in een heerlijk vegan recept!

Wat is jouw favoriete vegan chocolade? Laat het ons weten in de comments hieronder!