permacultuur-tips-thedailygreen

Begin jouw permacultuur in de achtertuin: 4 tips!

Permacultuur is wellicht niet voor iedereen een even bekend begrip, maar het heeft te maken met de inrichting van je tuin. Het is een samentrekking van permanente agricultuur. Het heeft dus heel erg te maken met biologisch tuinieren en langetermijndenken. Het hebben van een permacultuur tuin heeft vele voordelen. Zo is er bijvoorbeeld weinig onderhoud nodig, kun je zelf op een biologische manier voedsel verbouwen, hoef je geen kunstmatige hulpmiddelen te gebruiken en hoef je veel minder water en energie te verbruiken. In principe is een permacultuur tuin een tuin die honderden jaren mee zou kunnen gaan. Dit klinkt natuurlijk geweldig. Dus voor de mensen die een eigen permacultuur in hun achtertuin willen bouwen, zetten wij een aantal tips op een rij. 

Een tuin voor iedereen

Het uitgangspunt van een permacultuur tuin is dat de tuin een fijne plek is voor iedereen. Jij moet je natuurlijk prettig voelen in je eigen tuin en er je eigen ding kunnen doen. Je wil er immers kunnen ontspannen en er daarnaast kruiden, groenten en vruchten in kunnen verbouwen. Ook moet het er natuurlijk een beetje mooi uitzien. Dit mag echter niet ten koste gaan van de andere betrokken partijen in de tuin. Dan hebben we het natuurlijk over dieren als egels, vogels en kikkers en daarnaast over verschillende insecten, vlinders en bijen. Het is dus belangrijk om in een permacultuur tuin niet alleen te denken aan je eigen belangen. Een ander speerpunt van permacultuur is het zuinig omgaan met grondstoffen.

Denk aan de lange termijn

Permacultuur gaat, zoals je aan het woord al kunt zien, over een permanente agricultuur. Het is dus belangrijk om bij het ontwerpen ervan te denken aan de lange termijn. Vestig je aandacht daarom vooral op planten die lange tijd meegaan en dus ook een winter kunnen overleven. Er zijn genoeg voedselproducerende planten die een strenge winter prima aankunnen. Maak van je permacultuur tuin dus geen moestuin, aangezien die ieder jaar volledig wordt leeggehaald. 

Vruchtbare grond

Voor elke tuin is het natuurlijk belangrijk dat de grond vruchtbaar is. Bij een permacultuur tuin gebruik je geen kunstmest, maar zorg je voor je eigen vruchtbare grond. Dat kun je doen door eigen compost te maken. Laat bijvoorbeeld een aantal wormen los in je tuin of schaf een aantal kippen aan. Het is erg belangrijk om veel tijd en energie te steken in het krijgen van vruchtbare grond in je tuin, aangezien dat natuurlijk de basis is. 

Natuur zoals het bedoeld is

Het gebruiken van bijvoorbeeld kunstmest en kraanwater is natuurlijk wel gemakkelijk, maar niet goed voor alle betrokken partijen in de tuin. Bovendien is de natuur in staat om zichzelf te onderhouden. Daar zijn in principe geen kunstmatige hulpmiddelen voor nodig. Als er een droge periode is, waarin er dus weinig regen valt, hoef je ook niet per se kraanwater te gebruiken om je tuin te sproeien. Schaf een regenton aan om daar regen in op te vangen, zodat je dat water kunt gebruiken voor de tuin in droge periodes. Wel kun je natuurlijk gereedschappen gebruiken om het tuinieren te vergemakkelijken. Een goede heggenschaar of waterpomp is bijvoorbeeld altijd handig.