4 tips om de perfecte duurzame verlichting voor je huis te vinden!

Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende soorten verlichting, dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. Bovendien wil je niet op elke plek in je huis dezelfde soort verlichting. Het is iets waar je goed over na moet denken. Wij snappen dat het lastig is om een goed lichtplan te maken. Het is wel erg belangrijk om een goed lichtplan te maken, aangezien je immers overal in huis gepaste verlichting wil hebben. Wij geven je in dit artikel een aantal tips die je kunnen helpen om die perfecte verlichting voor je huis te vinden.

Functie van het licht

Voordat je lampen gaat aanschaffen, is het belangrijk om na te denken over de functie van de lamp. Je wil immers niet overal in huis hetzelfde soort licht. Boven de eettafel heb je bijvoorbeeld goed helder licht nodig, omdat je ’s avonds wel willen kunnen zien wat je eet en met wie je aan tafel zit. In de hoek van de woonkamer wil je waarschijnlijk een wat sfeervoller en minder fel licht, zodat dat hoekje gezellig knus wordt. Bij een fauteuil in de woonkamer wil je waarschijnlijk zowel sfeerlicht als functioneel licht om te kunnen lezen. Dan heb je bijvoorbeeld ook nog accentverlichting, waarmee je een bepaald kunstwerk op een sfeervolle manier kunt laten uitlichten. Denk dus goed na over de functie van het licht, zodat je daar de gepaste verlichting op kunt afstemmen.

Lampen met een dimmer

Als je nog altijd geen keuze kunt maken of als je verlichting met meerdere functies wil hebben, dan is het handig om voor verlichting met een dimmer te kiezen. Je kunt het licht dan dimmen om sfeervolle verlichting te creëren. En wanneer je meer licht nodig hebt, kun je simpelweg de dimmer dichtdraaien. Dit verbruikt ook nog eens minder energie!

De laatste trends

Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen smaak als het aankomt op verlichting, maar als je zelf niet een echt uitgesproken stijl hebt, dan kun je het best de laatste trends volgen. Tegenwoordig is het een trend dat het design van een lamp best mag opvallen. Het hoeft niet uitsluitend functioneel meer te zijn. Opvallend is dat vintage lampen weer helemaal in zijn. Dan moet je dus denken aan lampen met een lampenkap en witte bollampen. Ook lampen van natuurlijk materiaal zijn erg trendy. En niet te vergeten de smartverlichting. Dit is moderne verlichting die je kunt koppelen aan een app op je telefoon. Via de app kun je dan bijvoorbeeld de kleur en de sterkte van de verlichting reguleren.

LED als ideale lichtbron

Waar LED verlichting vroeger vooral koel en blauw licht gaf, daar is het tegenwoordig in bijna alle kleurtemperaturen te verkrijgen. Bovendien is LED verlichting milieuvriendelijk en daarom kiezen steeds meer mensen ook voor LED lampen in plaats van gloeilampen. Die milieuvriendelijkheid zit hem voornamelijk in de langere levensduur en het feit dat LED minder energie verbruikt. Je kunt tegenwoordig ook losse LED lichtbronnen in verschillende soorten en maten krijgen. Deze geven licht zoals een gloeilamp, maar dan op basis van moderne techniek, waardoor het een stuk milieuvriendelijker is.