3 tips voor het besparen van energie in een parkeergarage

Je huis verduurzamen kan op heel veel manieren: je kunt er voor kiezen om grote veranderingen door te voeren, maar het is ook mogelijk om kleine aanpassingen te doen. En dit geldt niet alleen voor woningen, maar ook voor openbare plekken. Wat dacht je van energie besparen door duurzame parkeergarage verlichting? Hier lees je deze en 2 andere tips voor het besparen van energie in een parkeergarage. 

1: Kies voor slimme verlichting 

Slimme verlichting aanschaffen is een ideale manier om energie te gaan besparen. Een LED lamp is veel zuiniger dan de gloeilamp of halogeenlamp. Een bijkomend voordeel is dat slimme parkeergarage verlichting ook nog eens een stuk langer meegaat. In een autogarage staan de lichten vaak altijd aan en je doet er dan ook goed aan om voor zuinige LED lampen te kiezen om zo geld te besparen. Bij Prolumia vind je duurzame verlichting voor een parkeergarage!

2: Gedeeltelijk afsluiten bij lage bezetting

Een tweede manier om energie te besparen in een parkeergarage, is om een gedeelte van de garage af te sluiten bij een lage bezetting. Wanneer er standaard in de winter weinig gebruik wordt gemaakt van een parkeergarage is het slim om deze af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van het bovenste parkeerdek. De verlichting en hellingbaanverwarming wordt dan automatisch uitgeschakeld, waardoor je veel geld kunt besparen. 

3: Energiezuinige parkeergarage creëren

Het is ook mogelijk om voor een grotere aanpak te kiezen. Zo kun je ervoor kiezen om zonnepanelen op het dak te plaatsen waardoor het voor elektrische auto’s mogelijk is om in de parkeergarage op te laden. Andere zaken die veel stroom nodig hebben zijn de liften en de ventilatiesystemen: ook hier is het mogelijk om energiezuinige aanpassingen te doen. De mogelijkheden voor een energiezuinige lift worden steeds ruimer. 
Met de eerste 2 tips kun je op een kleinschalige manier al een grote impact hebben op de vermindering van energieverbruik bij een parkeergarage. Maar ook wanneer je het groots aan wilt pakken zijn er volop mogelijkheden. Of je nu begint met het aanpassen van de verlichting of het plaatsen van een energiezuinige lift: energie besparen in een parkeergarage behoort zeker tot de mogelijkheden!