bamboe-als-alternatief-voor-katoen-thedailygreen

3 tips voor een duurzamer leven

De wereld om ons heen verandert met de dag meer. Het milieu wordt belast en we worden steeds bewuster Onze website staat vol met tips voor een duurzamer leven, maar er is altijd ruimte voor meer. In dit artikel geven wij drie tips hoe jij op kleine schaal kan zorgen dat de aarde minder wordt belast.

1. Milieuvriendelijke kleding

De kledingindustrie stoot meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart én zeetransport samen. Daarmee is de impact niet zo groot als bij de agrarische sector (met name de vleesindustrie), maar de impact van de kledingindustrie toch behoorlijk. Door de fast fashion industrie groeit de vraag naar goedkope kleding enorm. Hierdoor groeit ook de milieu-impact van kledingstukken. Hoe kan je milieubewuster omgaan met het kopen en dragen van kleding?

De meeste uitstoot komt doordat er veel bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden gebruikt worden bij de productie van de stoffen voor kleding. De bamboeplant daarentegen heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig omdat het van nature een antibacteriële eigenschap heeft. Tevens heeft de bamboeplant voldoende aan regenwater. Daarnaast neemt de bamboeplant 35% meer CO2 op dan bijvoorbeeld katoen. En wel 5x zoveel als de gemiddelde boom. De meest milieuvriendelijk kleding is natuurlijk kleding van de tweedehands winkel. Deze kleding is er namelijk al en hoeft niet opnieuw geproduceerd te worden. Als je dan toch liever een nieuw kledingstuk aanschaft, dan is bamboe één van de meest milieuvriendelijke keuzes.

Ben je benieuwd naar het aanbod van bamboekleding? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van Bamboo Basics met een aanbod van bamboe ondergoed, sokken, shirts,  tops etc.

2. Neem minder vaak de auto

Hoe reis je eigenlijk naar je werk, school, sportschool en dergelijke? Neem je steeds de auto of ga je lekker fietsend of met het openbaar vervoer? 

Vervoermiddelen zoals de scooter en auto zorgen voor steeds meer milieuvervuiling. Fietsen of het gebruiken van het openbaar vervoer zal voor minder uitstoot zorgen, waardoor de aarde minder belast wordt. Probeer dus zo min mogelijk de auto te gebruiken. Als het om te grote afstanden gaat, probeer dan te carpoolen in plaats van achter elkaar aan te rijden!

3. Recycle je oude spullen

Wat oud voor jou is, kan nieuw zijn voor iemand anders. Gooi je kleding en andere spullen nooit weg, mits het niet recyclebaar is. Als je oude spullen zoals kleding, bureau, meubels etc. hebt, dan kan je dit het beste aanbieden bij een kringloopwinkel. Hier kun je overigens zelf ook weer dingen aanschaffen (tweedehands).

Als voorbeeld bieden providers de mogelijkheid om je telefoon te recyclen. Je ruilt je oude smartphone in voor een nieuwer model en de provider stuurt het toestel weer op naar de fabriek.