Milieuvriendelijke_papiersoorten_thedailygreen

3 Papiersoorten om je drukwerk milieuvriendelijk(er) te maken!

Heb je een mooie poster, flyer, folder of ander drukwerk ontworpen, maar moet het wel een beetje milieuvriendelijk ogen? Dan kan je moeilijk aankomen met een papiersoort die de uitstraling heeft van onnatuurlijke materialen. Het zou ideaal zijn om dan een papiersoort te kiezen voor je drukwerk die net zo’n milieuvriendelijke uitstraling heeft als je ontwerp. Gelukkig hebben we hieronder een top 3 met milieuvriendelijke papiersoorten voor je op een rijtje gezet, zodat je precies de juiste papiersoort kunt kiezen!

1. Vibers papier

Voor een milieuvriendelijke uitstraling zit je met Vibers papier goed. Je hoeft maar een enkele blik over de papiersoort te laten glijden en je weet; ik heb hier te maken met een super milieuvriendelijke papiersoort. De vriendelijkheid voor het milieu zit met Vibers papier vooral in de manier waarop het gemaakt wordt en de grondstoffen. Zo wordt Vibers papier gemaakt van Olifantsgras, een grassoort die bijna overal groeit. Braakliggende terreinen zijn ideaal voor het kweken van deze grassoort en zorgt er ook voor dat de terreinen goed gebruikt worden en een mooie groene uitstraling krijgen. De papiersoort heeft een erg milieuvriendelijke uitstraling en heeft een klein vezeltje. 

2. Kraftpapier

Wanneer je kiest voor kraftpapier haal je met recht een bijzondere papiersoort in huis. Veel mensen kennen kraftpapier als het bruine papier wat soms als inpakpapier wordt gebruikt, maar dat gebruik verbleekt bij de mogelijkheden die kraftpapier biedt wanneer je het laat bedrukken. De karakteristieke bruine kleur en grove textuur van het papier maakt dat drukwerk op deze papiersoort opvalt, zeker tussen andere (standaard) papiersoorten. Kraftpapier is uiteraard FSC gecertificeerd, en is deels gemaakt van gerecycled papier. Dit heeft als bijkomend voordeel dat elke batch papier een klein verschil in kleurtint kan hebben, wat alleen maar bijdraagt aan de milieuvriendelijke uitstraling. 

3. Paperwise papier

Net als Vibers papier heeft Paperwise papier een bijzondere oorsprong; het wordt gemaakt van landbouwafval. De bladeren en stengels die normaliter bij het oogsten verloren zouden gaan worden gebruikt om Paperwise papier te maken. De gebroken witte kleur van de papiersoort en het kleine vezeltje geven je drukwerk een milieuvriendelijke uitstraling, perfect om te laten zien dat je geeft om het milieu, ook als het op je eigen drukwerk aankomt. Omdat Paperwise papier ongestreken is, is het perfect te beschrijven dus ook voor folders en flyers waarop geschreven moet worden is deze papiersoort een goede keuze. Uiteraard is Paperwise papier niet FSC gecertificeerd, omdat het niet van bomen gemaakt wordt, maar milieuvriendelijk is het des te meer!

Zoals je hebt kunnen lezen is er ook voor de creatieveling die begaan is met het milieu een ruime keuze uit papiersoorten. FSC gecertificeerd of juist niet, milieuvriendelijk zijn ze allemaal. Hopelijk hebben we je met deze opsomming van papiersoorten genoeg inspiratie gegeven om de juiste papiersoort te kiezen voor je drukwerk.