zonnepanelen-kopen-waar-op-letten-thedailygreen

Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?

Verantwoord met de beschikbare energie omgaan, betekent voor veel mensen alles in het werk stellen om de energierekening naar beneden te brengen. Dat is een nobel streven, maar vaak betekent dat ook dat je zult inleveren op je wooncomfort. Wil je het slimmer aanpakken en blijven genieten van een optimaal wooncomfort, dan zijn zonnepanelen ideaal. Op die manier ben je in staat om met een relatief lage investering, een forse besparing op je energienota te realiseren. En bovendien is dit dé manier om zo duurzaam mogelijk te wonen, want duurzame elektriciteit is natuurlijk het begin! Voor het zover is doe je er verstandig aan om je goed te oriënteren op de mogelijkheden. Kortom, waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat aanschaffen?

Het aantal zonnepanelen

Om effectief gebruik te kunnen maken van het opwekken van energie door zonnepanelen, is het belangrijk om een aantal punten in de gaten te houden. Zo is verstandig om het jaarlijkse energieverbruik  te weten. Dit is belangrijk omdat de energie die je teveel opwekt, terug kunt leveren aan het energiebedrijf. Daar verdien je dus mooi op wat je krijgt dezelfde prijs als wat je voor de afgenomen energie betaalt. Er ontstaat echter een probleem als je meer levert dan afneemt. In dat geval mag het energiebedrijf je een lagere vergoeding geven. Door ervoor te zorgen dat je niet meer energie opwekt dan je zou verbruiken, voorkom je dus die lagere vergoeding. Een gemiddeld huishouden verbruikt in Nederland circa 3.000 kWh, dat komt overeen met 13 zonnepanelen. Wanneer je een beetje let op je energieverbruik dan heb je er ook minder nodig!

zonnepanelen-kopen-thedailygreen

Lees ook: Energiezuinig verlichten: gloeilampen vervangen door ledlampen!

Het type zonnepaneel

Er zijn verschillende zonnepanelen te koop. Naast het verschil in opbrengst, is het ook raadzaam om te bepalen welk type zonnepaneel je zelf wilt hebben. Gaat je voorkeur uit naar zwarte panelen of juist blauwe en wil je liever een paneel met of zonder frame. Als het gaat om de opbrengst zal er weinig verschil zitten tussen blauwe of zwarte panelen. Zwarte zonnepanelen maken gebruik van monokristallijn silicium, de blauwe panelen gebruiken polykristallijn silicium. Behalve deze standaard types, kun je ook kiezen voor een relatief nieuw type zonnepaneel: hybride zonnepanelen. Dergelijke panelen worden ook aangeduid met de term ‘pvt-collectoren’. Een hybride zonnepaneel wekt niet alleen stroom op, het levert ook warmte. Ideaal om dit te combineren met een zonneboiler.

Kies voor een betrouwbare leverancier

Zoals met veel producten het geval is, kan ook de prijs van zonnepanelen enorm verschillen per leverancier. Ook nu geldt het gezegde: goedkoop is vaak duurkoop. Laat je daarom niet alleen goed informeren, maar vraag bij diverse leveranciers een offerte op. Met de aanschaf van zonnepanelen ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook het bevestigingsmateriaal nodig, een omvormer en de installatiekosten zijn niet bij elke leverancier automatisch inbegrepen.

Een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van panelen is de installatie. Enkel een installatie van zonnepanelen door een vakbekwame installateur zorgt voor een goede werking van de installatie. Op die manier weet je zeker dat het rendement optimaal is.