zonnepanelen-subsidies-thedailygreen

Zonnepanelen anno 2020: wat zijn de premies en subsidies?

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun huis duurzamer te maken. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het verbeteren van de isolatie van je huis, aangezien slecht geïsoleerde huizen vaak veel onnodige energie verspillen. Denk maar eens aan warmte van de verwarming die je met een goed geïsoleerd huis makkelijk binnen het huis kunt houden en tegelijkertijd de kou van buiten het huis buiten kunt houden. Maar wat is de kostprijs van isolatie van je huis dan precies? Dat ligt natuurlijk aan een aantal factoren, zoals: hoe groot is het oppervlakte dat moet worden geïsoleerd? Welk deel van het huis moet worden geïsoleerd? En welk isolatiesysteem wil je gebruiken? 

Zonnepanelen

Een andere manier om je huis duurzamer te maken is het nemen van zonnepanelen. Wie tegenwoordig door een willekeurige stad in Nederland loopt, zal geen moeite hoeven doen om een huis met zonnepanelen te nemen. Het is namelijk heel voordelig. En voor het milieu is het goed en op de lange termijn ook voor de portemonnee. Daar ligt gelijk ook een klein beetje het probleem. Zonnepanelen zijn namelijk best duur. Als je dus niet van plan bent om nog heel wat jaar in je huis te gaan wonen, dan kan het financieel misschien niet uit om zonnepanelen te nemen. Maar voor de mensen die nog voor lange tijd in hun huis willen blijven, is het nemen van zonnepanelen een absolute aanrader. In sommige gevallen heb je zelfs nog recht op premies en subsidies. Hierdoor kan de prijs voor de zonnepanelen flink afnemen. We zetten een aantal voor je op een rij.

Regelingen op lokaal niveau

In Nederland moet je bij subsidie voor zonnepanelen niet denken aan landelijke subsidies, waar dat in sommige andere landen wel het geval is. Tot 2013 werden er nog wel subsidies uitgekeerd aan mensen die zonnepanelen namen, maar de kans is klein dat dit in de toekomst weer gaat gebeuren. Voor subsidies in 2020 moet je vooral kijken naar de regelingen op lokaal niveau. Per gemeente kan het verschillen of je recht hebt op subsidie voor zonnepanelen. Op verschillende websites lees je alle zonnepaneelsubsidies en regelingen daaromtrent. Want ook bijvoorbeeld op zakelijk gebied heb je mogelijk recht op subsidie.

Terugleverregeling

Als je eenmaal zonnepanelen hebt, kun je bovendien gebruik maken van de terugleverregeling, waarbij je subsidie ontvangt voor het terugleveren van zelfopgewekte energie aan het energienet. Hierdoor kan je dus je eigen energiekosten heel laag houden. Voor de zelfopgewekte energie die je verbruikt, hoef je namelijk geen leveringskosten te betalen. En ook belasting hoef je er niet over te betalen. De energie die je zelf niet verbruikt en dus overhoudt, kun je dus terugleveren aan het energienet.

Een andere regeling waar je gebruik van kunt maken is de energiebespaarlening. Bij deze regeling kun je een lening afsluiten als je zelf niet genoeg geld hebt om zonnepanelen aan te schaffen. Voorwaarde hierbij is wel dat slechts 75% van de lening besteed mag worden. De overige 25% moet je besteden aan een andere duurzame maatregel.