duurzame-kerstboom-thedailygreen

Zo maak je van kerst een duurzaam feest: 5 tips!

Vier een duurzame kerst met elkaar en voor een groenere wereld! Elk jaar hoopt iedereen toch weer op een witte kerst. De sneeuw geeft natuurlijk toch wel wat extra sfeer. Het mooie van kerst vieren is: van een witte kerst kun je dromen, maar een groene kerst kun je zelf voor elkaar maken. Ook in de manier waarop je kerst viert, kun je duurzame keuzes maken. Ontdek hier hoe je dit kunt doen.

1 Elk jaar dezelfde boom

Een kerstboom maakt je huis een stuk groener, maar het is natuurlijk zonde van een gezonde boom dat hij na de kerst wegmoet. Als je een tuin hebt, kun je hem weer terugplanten in de tuin. Doe je dat een beetje met beleid, dan kun je zo een aantal jaar met je boom doen. Een ander mogelijkheid is om een boom te adopteren. Hiervoor moet je even kijken of het bij jou in de buurt mogelijk is. Hiervoor betaal je een bepaald bedrag en je kunt de boom dan een aantal weken voor kerst zelf uit de grond halen. De boom viert gezellig de feestdagen bij jullie thuis. Daarna kun je hem weer terugplanten in het bos. 

duurzaam-kerstfeest-thedailygreen

Lees ook: Een duurzaam feestje geven: 5 handige tips!

2 Hartverwarmend: duurzame kerstcadeautjes

Cadeautjes kosten niet alleen geld, maar zorgen ook weer voor veel verpakkingsmateriaal. Kies dit jaar voor duurzame cadeautjes. Hiermee wens je eigenlijk degenen die je dierbaar zijn een mooiere aarde toe. Duurzame cadeautjes kun je op een aantal manieren maken of vinden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken voor speciale tweedehands cadeautjes in de kringloopwinkel. Een mooi boek blijft tweedehands natuurlijk net zo mooi. Ook kun je zelf aan de slag met een mooi kistje of dienblad wat je kunt bewerken of beschilderen. Het is ook een mooi cadeau om iets namens iemand aan een goed doel te geven. Hiervoor zijn bij verschillende goede doelen cadeaukaarten in de omloop.

3 Duurzaam dineren

Het kerstdiner kun je natuurlijk ook helemaal duurzaam doen met biologische producten die jezelf bereidt. Je kunt een heel diner bereiden zonder dierlijke producten en proberen ook veel plastic verpakkingsmateriaal te vermijden. Er zijn online talloze heerlijke recepten te vinden waarmee je een heerlijke veganistische kerstmaaltijd kunt bereiden. Wie vraagt er nog om kalkoen als je een heerlijk gevulde flespompoen op tafel zet? 

duurzame-kerstrecepten-thedailygreen

Lees ook: Vegan gourmetten: handige tips voor een heerlijke maaltijd!

4 Geen verspilling

Verspilling van eten is jammer. Kijk dus uit dat je niet te veel maakt. Ook kun je van het kerstdiner een tweede kerstdag leftover diner maken. Sommige gerechten kun je makkelijk in de oven verwarmen en met bijvoorbeeld een verse salade of soep serveren. Weet je dat er altijd veel overblijft, zorg dan dat je genoeg bakjes in huis hebt. Zodat mensen een doggybag mee naar huis kunnen nemen.  

5 Gezellig aan tafel

Ook het dekken van de tafel kun je op zo’n manier doen dat het weinig afval oplevert. Ben je met zo’n groot gezelschap dat je wel wegwerp bestek en borden nodig hebt, kijk dan of iedereen  zelf misschien wat kan meenemen.  Afwassen kan dan wellicht in toerbeurt in de keuken, dat is nog gezellig ook. Anders kun je wegwerp borden en bestek gebruiken van milieuvriendelijk materiaal.

duurzame-kerst-dineren-thedailygreen

Hoe duurzaam wordt jouw kerst? Wat voor stappen ga jij ondernemen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!