zakelijke-zonnepanelen-thedailygreen

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen: hoe werkt het precies?

In deze tijden van vergroening en klimaatproblematiek wordt er in heel Nederland steeds meer stroom gewonnen door het gebruik van zonnepanelen. Waar mensen echter nog niet zo bewust van zijn, is dat zakelijke zonnepanelen ook heel aantrekkelijk kunnen worden aangeschaft. Zo zijn er meerdere mogelijkheden die ook nog eens fiscale voordelen kunnen opleveren. Hoe het precies werkt, en wat het kan opleveren, kun je hieronder lezen!

Wat zijn de fiscale voordelen?

De fiscale voordelen van zakelijke zonnepanelen hangen af van zowel de hoeveelheid zonnepanelen die je aanschaft, als van de vorm van je bedrijf zelf. Zo kan er gebruik worden gemaakt van de KIA, oftewel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hiermee kun je 28% van de totale investering terugvragen op je belastingaangifte, tot een maximum van 15.734 euro. Het fiscale voordeel is voor een BV maximaal 6%, terwijl een maatschap, VOF of eenmanszaak 12% van de belasting kan terugvragen. 

Energie-Investeringsaftrek

Voor grotere investeringen kan de Energie-Investeringsaftrek, de EIA, worden aangeschreven. Je zonnepanelen moeten een minimum capaciteit hebben van 25 kilowatt. Tegenwoordig zijn dat ongeveer 85 normale zonnepanelen. Hiermee kan een BV ongeveer 13,5% van de vennootschapsbelasting als investering aftrekken. Voor een eenmanszaak, maatschap of VOF is dat nog een stuk meer; 30%. 

zonnepanelen-zakelijk-thedailygreen

Lees ook: Wanneer is zonne-energie eigenlijk rendabel?

Hoe betaal ik de zonnepanelen?

De makkelijkste manier is natuurlijk om de zonnepanelen aan te schaffen met uw gespaarde geld, maar we snappen dat dat niet voor iedereen mogelijk is. Zelfs niet met alle subsidies die beschikbaar zijn. Daarom zijn er ook andere manieren die zakelijke zonnepanelen financieren. Door zonnepanelen als het ware te leasen, hoef je niet al het geld in een keer uit te geven, maar kan je wel profiteren van de voordelen van de geplaatste zonnepanelen. Je kunt zelf de looptijd bepalen en nadat deze periode is afgelopen kun je de zonnepanelen tegen gereduceerd tarief alsnog overnemen.

Moet ik een bedrijfspand hebben voor zakelijke zonnepanelen?

Het is aanlokkelijk om zonnepanelen op je bedrijfspand te plaatsen als je hier bijvoorbeeld veel stroom verbruikt, maar de panelen kunnen net zo goed op je huis worden geplaatst. Je maakt dan nog steeds aanspraak op de fiscale voordelen, mits je natuurlijk een eenmanszaak hebt. In ieder geval verhoog je de waarde van je panden als je er zonnepanelen op laat plaatsen, en krijgt jouw bedrijf ook nog eens een groener en daardoor beter imago.