waterstofgas-thedailygreen

Doorbraak: waterstofgas als toekomstige energiebron!

Duurzame energie is mooi, efficiënt en verantwoord, maar het is meer dan zonne-energie of windenergie. De zoektocht naar een betrouwbare en duurzame energiebron gaat onverminderd voort. Die zoektocht lijkt nu eindelijk resultaat op te leveren met de ontdekking van een nieuwe manier om energie uit de lucht te halen. Belgische wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van een speciaal zonnepaneel waterstofgas te produceren uit het vocht in de lucht. Door het relatief hoge rendement van het paneel kan er tot 250 liter waterstofgas per dag gewonnen worden.

Twintig panelen voor een heel gezin

De hoeveelheid van 250 liter waterstofgas zal je in eerste instantie niet veel zeggen. Het betekent echter wel dat 20 panelen voldoende energie op kunnen weken om een heel gezin een jaar lang van stroom en warmte te voorzien. Volgens de Belgische wetenschappers gaat het om een absolute doorbraak en zou er zelfs sprake zijn van een nieuw wereldrecord.

Waterstofgas

Waterstofgas is een energiedrager die zowel elektriciteit als warmte kan opslaan en produceren. Het is een gas dat ook geen broeikasgassen of giftige stoffen vrijgeeft als je het gebruikt. De voorwaarde is wel dat je waterstof maakt met schone energie.

Hoog rendement

Het traditionele zonnepaneel heeft een rendement van 18 tot 20 procent. Dat houdt in dat 18 tot 20 procent van de opgevangen zonne-energie wordt omgezet in stroom. Als je die opgewekte stroom ook nog eens moet opsplitsen in waterstof en zuurstof is het een weinig efficiënte methode om waterstofgas te produceren. De Belgische wetenschappers onder leiding van Professor Johan Martens hebben dat probleem opgelost met de ontwikkeling van een bijzonder zonnepaneel. Met behulp van het paneel van 1.6 vierkante meter kan 15 procent van het opgevangen zonlicht direct worden omgezet in waterstofgas.

zonnepaneel-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam wonen: 10 tips voor een milieuvriendelijk huis!

Waardig alternatief

Volgends de onderzoekers is het gebruik van waterstofgas niet gevaarlijker dan het gebruik van de nu nog gangbare fossiele brandstoffen. Het zou in theorie juist minder gevaarlijk kunnen zijn omdat waterstofgas naar boven ontsnapt en niet op de grond blijft hangen. Ook wat betreft opslagmogelijkheden zijn er diverse voordelen te behalen. Zo zal een normaal gezin voldoende hebben an een opslagtank van circa 4 kuub. In vergelijking met stroom is dat juist een voordeel, je kan stroom in principe wel opslaan, maar je zult gigantisch grote batterijen nodig hebben. Met die voordelen zou energie uit waterstofgas een zeer aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor andere vormen van duurzame energie.

Wat vind jij van deze doorbraak? Laat het ons weten in de reacties hieronder!