duurzame-uitvaart-thedailygreen

Wat is milieuvriendelijker: een begrafenis of een crematie?

Duurzaam leven is natuurlijk het belangrijkste. Maar ook als je overlijdt heb je nog impact op het milieu. Een begrafenis of crematie draagt logischerwijs ook bij aan je ecologische voetafdruk. Het is daarom ook niet gek dat er momenteel aandacht is voor duurzame uitvaartmogelijkheden. Daarom de vraag: wat is milieuvriendelijker: begraven of cremeren?

Duurzame uitvaart

Welke keuze je uiteindelijk maakt, heeft natuurlijk met veel meer factoren te maken. Denk bijvoorbeeld aan het budget of de voorkeur van vrienden en familie. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de nabestaanden op een voor hun fijne manier afscheid kunnen nemen. Wil je weten hoe duur een uitvaart ongeveer is? Op Zorgvaart kun je de uitvaartkosten berekenen. In dit artikel nemen wij puur de ‘impact op het milieu’ onder de loep!

Het is namelijk niet eenvoudig om de milieu impact van een begrafenis of een crematie tegen elkaar af te wegen. Er zijn in ieder geval drie factoren die een rol spelen:

– Het verbruik van energie

– Het gebruik van grond

– De uitstoot van schadelijke stoffen

Hieronder lichten we per soort toe, wat de effecten op het milieu zijn.

Duurzaam begraven

We beginnen met de meest traditionele uitvaart: de begrafenis. Er zijn vele opties op het gebied van duurzaam begraven. Zo kun je kiezen voor een natuurbegraafplaats en gebruik maken van milieuvriendelijk materialen. Denk bijvoorbeeld aan een duurzame kist. Deze duurzame kisten zijn volledig biologisch afbreekbaar en hebben dus een minder grote negatieve impact op het milieu. Ook kun je bij sommige aanbieders kiezen voor gerecyclede grafstenen. Het gebruik van grond speelt bij begraven dus een grote rol.

Cremeren

Een andere populair type uitvaart is de crematie. Het lichaam wordt verbrand en de asresten worden vaak in een urn bewaard. Bij de manier speelt ruimtebeslag uiteraard geen rol, aangezien de urn (of urnen) vaak in de huiskamers van de nabestaanden eindigen. Wel verbruik je veel energie bij een crematie. Zo verbruikt het cremeren van een lichaam tussen de 5 en 20 kubieke meter gas. Dit is genoeg om een gemiddeld huis te verwarmen voor 6 dagen.

Conclusie

Het is dus lastig te zeggen welke manier milieu(on)vriendelijker is. Zowel cremeren als begraven heeft impact op het milieu. Waar bij een begrafenis het ruimtebeslag een groot aandeel heeft in de milieu impact, is dat bij cremeren het energieverbruik. Zolang je gebruik maakt van een duurzame organisatie zoals Greenleave, dan weet je in ieder geval zeker dat er rekening gehouden wordt met het milieu.

Resomeren

Naast begraven en cremeren is er een nieuw type uitvaart in ontwikkeling: resomeren. Dit zou milieuvriendelijker zijn dan bovengenoemde opties. Wat houdt resomeren precies in? Resomeren gebeurd in een grote machine. Deze machine zorgt ervoor dat het lichaam in een kort tijdsbestek natuurlijk wordt afgebroken. Binnen een paar uur zal het lichaam volledig afgebroken zijn. Resomeren verbruikt minder energie dan cremeren en er worden minder schadelijke stoffen uitgestoten. Op het moment van schrijven is het nog niet mogelijk om geresomeerd te worden in Nederland. De verwachting is wel dat dit in de nabije toekomst mogelijk wordt.

Wat wil jij dat er gebeurt met je lichaam als je overlijdt? Cremeren of toch begraven? Laat het ons weten in de reacties hieronder!