groene-stad-thedailygreen

Dit zijn de voordelen van een ‘groene stad’!

De milieusituatie wereldwijd ziet er niet goed uit. Dit is natuurlijk een probleem dat we gezamenlijk moeten oplossen. Toch zijn er ook bepaalde dingen die je als land zelf kunt doen. Zo wordt er in Nederland nu hard gewerkt om de stikstof terug te dringen en worden steden steeds groener. Laatstgenoemde is iets wat geregeld onderschat wordt. Daarom hebben wij de voordelen van een ‘groene stad’ op een rijtje gezet!

Groen in de stad

Veel grote steden zijn al flink bezig met ‘vergroenen’. Zo werden er eerder dit jaar 300 groene bushokjes in Utrecht geplaatst. Deze daken zijn gerealiseerd met zogeheten MobiRoof cassettes van het bedrijf Mobilane. Dit bedrijf doet grote groene projecten in steden, maar ook als particulier kun je hier terecht. Op deze manier kunnen stedelijke gemeentes eenvoudig groener én gezonder worden. Maar wat zijn nu de voordelen van een groene stad?

1 Verbetering van het milieu

Allereerst is meer groen natuurlijk bevorderlijk voor het milieu. Steden zijn van zichzelf behoorlijk vervuilend. Denk bijvoorbeeld aan alle auto’s en bussen, maar ook de huizen die veel elektriciteit en gas verbruiken. Met name de CO2-uitstoot in de stad is erg vervuilend. Vergroening van de stad zorgt voor vermindering van de CO2 in de lucht. Bomen en planten ademen als het ware CO2 in. Vergroening van de stad is dus anno 2019 een absolute must!

2 Verkoeling

Ten tweede is een groene stad ook veel koeler. De afgelopen zomers in Nederland zijn bovengemiddeld warm geweest. Temperatuurrecords zijn gesneuveld en de verwachting is dat het de komende jaren alleen nog maar warmer gaat worden. Wat extra verkoeling in de steden is dus zeer welkom. Zo werd deze zomer aangeraden om tuinen niet volledig te betegelen, maar ruimte te maken voor planten en bomen. Ook werd onderzocht dat een boom verkoelender werkt dan 10 airco’s.

meer-groen-in-de-stad-voordelen-thedailygreen

Lees ook: Dit zijn de basisprincipes van een duurzame tuin!

3 Biodiversiteit

Een ander voordeel van een groene stad: het is bevorderlijk voor de biodiversiteit. Dit zien we ook in Utrecht terug. De bushokjes met de groene daken zijn een paradijs voor insecten. Met name bijen en vlinders hebben baat bij een groene stad. 

4 Het is gezond!

Als laatste, maar zeker niet minder belangrijke voordeel: groen is gezond! Een groene stad heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Zo werkt het stress verlagend, bevordert het de sociale contacten en stimuleert het om te bewegen. 

Kortom, een groene stad is koel, milieuvriendelijk en gezellig! Hoe groen is jouw stad? En wat wordt er door de gemeente aan gedaan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!