duurzame-partijen-verkiezingen-thedailygreen

Verkiezingen – welke partijen hebben hart voor het milieu?

Vanaf 15 maart is het weer zover: de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Niks bijzonders op zich, met een beetje geluk mag je gewoon elke vier jaar gaan stemmen. Mocht je voor het eerst gaan stemmen, dan kan dat best spannend zijn. De grote vraag is waar je op gaat stemmen. Je zal namelijk geen enkele partij vinden die voor 100% jouw idealen vertegenwoordigd. Natuurlijk kun je verschillende website gaan vergelijken om zo te bepalen welke partij het dichtst bij jouw idealen staat. Ben je echter enorm begaan met het milieu, dan kom je er al snel achter dat de ‘gewone’ verkiezingswebsites je niet veel verder helpen.

Alternatieven voor de kieswijzer

Het goede nieuws voor de komende verkiezingen is dat er nu ook een aantal alternatieve websites zijn die specifiek kijken naar de plannen voor het milieu en het klimaat. Noem het maar een soort groene verkiezingswijzer. Daar zijn er een paar van, maar ze helpen je wel om een goede keuze te maken. De meest interessante websites willen we je uiteraard niet onthouden. Voor de goede orde: het gaat dan vooral om de verschillende ‘groene’ standpunten zoals klimaat, natuur en landbouw.

Kiesklimaat.nl

Kiesklimaat is een gevalletje apart. De website analyseert het stemgedrag van de verschillende politieke partijen van de afgelopen vier jaar. Om het geheel duidelijk weer te geven hebben ze elke partij een label gegeven, te vergelijken met het Energielabel wat je aantreft op huishoudelijke apparatuur. Hoe milieuvriendelijker een partij, des te hoger de score. Daarnaast toont deze verkiezingswijzer het stemgedrag van de partijen op basis van de ingediende moties.

Duurzame kieswijzer

Voor de Wereld van Morgen en ASN Bank hebben een alternatieve kieswijzer bedacht, de duurzame kieswijzer . Aan de hand van tien stellingen laten ze de ideeën van negen politieke partijen zien op het gebied van klimaat, plasticvervuiling, de natuur en mensenrechten. 

Wie is jouw Dierenkandidaat?

Dierenwelzijn is nog altijd een minder prominent onderwerp bij de verkiezingen. Zonde, want het welzijn van de dieren is net zo belangrijk als andere onderwerpen zoals zorg en het minimumloon. Op wieisjouwdierenkandidaat.nl kun je dat echter wel checken. De hoop van de initiatiefnemer, de Dierencoalitie, is dat er zo meer bekendheid wordt gegeven aan kandidaat kamerleden en politici die wél strijden voor betere dierenrechten. Aan de hand van 13 stellingen zie je welke (kandidaat)kamerleden de dierenrechten serieus nemen. Je kunt zelf ook de stellingen beantwoorden en zo zien welke politici het dichtst bij jou visie liggen.

Boerderij Kieswijzer

Als het niet enkel om het milieu, het klimaat of dierenrechten gaat, maar ook om de landbouw, kun je bij de Boerderij Kieswijzer terecht. Aan de hand van  vijftien stellingen zie je welke partij het meeste met jou eens is. Zo wordt het kiezen van de juiste partij een stuk eenvoudiger.

De Groene Stemgids

Greenpeace mag uiteraard niet ontbreken onder de organisaties die de moeite hebben genomen om een echt groen verkiezingswijzer samen te stellen. Dat is dus maaktoekomst.nl geworden. Zie het als een Groene Stemgids. Het is feitelijk geen echte verkiezingswijzer zoals de bovenstaande alternatieven, maar is zeker niet minder interessant. Op aanvraag krijg je een PDF met alle informatie van de politieke partijen met betrekking tot klimaat. Zo zie je direct welke partij echt is begaan met het milieu en wat hun plannen zijn.