vegan-schoenen-thedailygreen

Vegan schoenen: welke materialen zijn het sterkst?

Er een beetje hip bijlopen wil iedereen wel. Logisch, met je kledingkeuze kan je een duidelijk statement maken. In veel gevallen probeer je bewust of onbewust iets uit te stralen en in veel gevallen is de kleding die je draagt ook bepalend voor de manier waarop mensen met je in contact treden. Dat geldt niet alleen voor de trui of broek die je draagt, ook de schoenen zeggen veel over je. Ben je behalve modebewust of nog eens vegan, dan komt daar een extra uitdaging bij. Je wilt immers geen producten dragen of gebruiken waar dieren voor zijn gebruikt. Leer is dus uit den boze, maar wat zijn de alternatieven? En nog veel belangrijker is de vraag wat de voor- en nadelen zijn van vegan schoenen.

Vegan of toch net niet?

Veel mensen hebben bij de term ‘vegan’ een relatief beperkt beeld. Vaak wordt wel gedacht dat een vegan geen dierlijke producten eet, maar men staat er niet bij stil dat het meer is. Een veganist gebruikt gewoon geen dierlijke producten en dus ook geen schoenen waar dierlijke producten in zijn verwerkt zoals leer. Dus geen uggs, maar plantaardige of synthetische alternatieven. Mocht je denken dat het hier om een zeer beperkte groep consumenten gaat, dan hebben we een verrassing voor je: in Nederland zijn er zo’n 110.000 mensen die zich veganist noemen. Dat is dus een aardige afzetmarkt.

Geen hype

Met zo’n grote doelgroep kun je moeilijk spreken over een hype. Dat hoeft ook niet, vegan is anno 2019 ruim geaccepteerd en is een waardig alternatief voor de meeste gangbare producten. Vegan schoenen zijn dus al lang geen uitzondering meer. Die ontwikkeling is ook niet aan de aandacht van de verschillende producenten ontsnapt met de bijbehorende marketingkreten. Zo zie je steeds vaker de term ‘vegan leer’ voorbij komen in plaats van ‘nepleer’.

Nepleer

Bij de productie van vegan leer wordt gebruik gemaakt van met name synthetische materialen als polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Pu is daarbij minder schadelijk dan pvc. Deze synthetische materialen hebben echter wel een belangrijk nadeel: ze bevatten plastic en zijn daarom niet afbreekbaar. bestaan al jarenlang, bevatten plastic en zijn dus niet afbreekbaar.

Voordelen:                                                                                 

  • Diervriendelijk
  • Laat geen vocht binnen
  • Goedkoop
  • Makkelijk te onderhouden
  • Minder snel plooien in je schoen (stugger materiaal)

Nadelen:

  • Draagt bij aan plastic afval
  • Houdt veel warmte vast
  • Vormt zich niet naar je voeten
  • Ademt minder dan leer
  • Kan sneller slijten

Fruitleer

Een van de nieuwste alternatieven voor leer is het zogenaamde ‘fruitleer’. De basis voor dit alternatief is fruitafval. Een van de bedrijven die zich bezighouden met de productie van fruitleer is de Rotterdamse onderneming ‘Fruitleather’. Het gebruikt hiervoor het fruitafval van onder andere oud fruit, mango’s en perziken. Van het afval maakt men pulp wat in principe de grondstof voor de productie van vegan leer is. De Rotterdamse onderneming is overigens niet het enige wat onderzoek doet naar de mogelijkheden om op die manier een alternatief voor het echte leer te bieden, het Belgische Komrads verkoopt al fruitleer en heeft al een sneaker op de markt gebracht wat vervaardigt is uit appelleer.

vegan-sneakers-ananas-mercer-amsterdam-thedailygreen

Lees ook: Unieke vegan sneakers gemaakt van ananasleer!

Andere alternatieven

Naast de zoektocht naar de mogelijkheden om leer te maken uit fruitafval zijn er andere onderneming bezig om andere materialen te gebruiken als grondstof voor vegan leer. Zo is men bij de startup ‘Modern Meadow’ bezig om leer te maken uit gekweekte dierlijke cellen. Uiteraard kun je bij dat project vraagtekens plaatsen en zeggen dat het niet echt vegan is. SeaCell daarentegen is bezig om de mogelijkheden te onderzoeken om leer te maken op basis van zeewier en cellulose. Dat is natuurlijk wel vegan.

Diervriendelijke merken

Het onderzoek naar alternatieven voor het dierlijke leer is niet alleen het terrein van kleine, idealistische ondernemers. Ook de grote, gevestigde merken laten van zich horen. Birkenstock, TOMS en Dr. Martens hebben vandaag de dag ook veganistische varianten van hun leren schoenen in hun collectie opgenomen. Om je direct uit de droom te helpen, deze vegan schoenen kosten evenveel als de ‘gewone’ schoenen.

Veganistische merken

Naast de reguliere merken zijn er ook een aantal alternatieve merken die zich volledig hebben toegelegd op veganistische schoenen. Koop je een schoen van die merken dan weet je zeker dat het ook inderdaad 100% vegan is. Dat is het geval bij ‘Keep Company’ uitsluitend vegan schoenen en andere producten. Hun schoenen zijn gemaakt van textiel. Het merk Cult of Coquette verkoopt diervriendelijk geproduceerde vegan pumps.