vegan-pannenkoeken-maken-thedailygreen

Vegan pannenkoeken: 4 heerlijke varianten!

Pannenkoeken zijn nou bij uitstek echt iets wat je op elk moment van de dag zou kunnen eten. Als ontbijt is het lekker, maar ook als lunch, diner of dessert zijn pannenkoeken een prima optie. Zoals de meeste mensen wel zullen weten, gaan er in pannenkoeken onder andere melk en eieren, waardoor de klassieke pannenkoek niet vegan is. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer recepten voor vegan pannenkoeken. Het internet staat vol met heerlijke recepten. Als je geen zin hebt om moeilijk te doen, kun je tegenwoordig zelf vegan pannenkoekenmix kopen. Neem daarvoor zeker eens een kijken op Panash.nl. Tips voor het bakken van pannenkoeken kun je eenvoudig online vinden. Wij zullen ons in dit artikel focussen op enkele heerlijke varianten van vegan pannenkoeken.

Amerikaanse pannenkoeken

De meeste mensen zullen Amerikaanse pannenkoeken wel kennen. Ze zijn meestal in de omtrek wat kleiner dan de Nederlandse variant, maar wel een stuk dikker. Vaak zie je mensen zelfs een hele stapel van die pannenkoeken wegwerken met een dikke laag stroop er overheen. Deze pannenkoeken kun je natuurlijk heel goed zelf maken. Wat deze pannenkoeken uniek maakt, is hun absorberende vermogen. Mensen die Amerikaanse pannenkoeken wel eens gegeten hebben, zullen kunnen beamen dat de stroop die je er overheen gooit, na een tijdje vrijwel volledig is verdwenen. Het is dan verstandig om er niet nog meer stroop overheen te gooien, maar om eerst even te proeven hoe de pannenkoeken smaken. 

Blini’s

Blini’s zijn van origine kleine Russische pannenkoekjes. Ze zijn niet bedoeld als ontbijt of dessert, maar worden voornamelijk gegeten bij het avondeten. De toppings voor de pannenkoeken zijn onder andere bijvoorbeeld zeewierkaviaar of bietentartaar. Het is gebruikelijk dat Blini’s met een hartige topping worden gegeten. Het lijkt op het eerste gezicht geen lekkere combinatie, maar dat is het zeker wel. Probeer het zelf maar eens. Blini’s zijn qua structuur iets anders dan onze pannenkoeken. Je zou kunnen zeggen dat het een kruising is tussen een poffertje, een pannenkoek en een eierkoek. 

Spelen met meel

Wat ons betreft kun je als vegan nooit genoeg recepten hebben voor pannenkoeken. Aangezien niet alle vegan gerechten even smaakvol en lekker zijn, zijn lekkere vegan recepten soms behoorlijk schaars. Pannenkoeken bieden daarom altijd een uitkomst. Je kunt qua toppings variëren tussen zoet en zout, maar ook in het recept zelf is het leuk en lekker om bepaalde ingrediënten af te wisselen. In veel vegan pannenkoeken recepten wordt er bijvoorbeeld ‘gespeeld’ met soorten meel. Gebruik bijvoorbeeld eens kikkererwtenmeel, tarwebloem of kastanjemeel. Door deze ingrediënten krijgen de pannenkoeken een mooie kleur en voeg je bovendien broodnodige eiwitten toe aan het gerecht.

Varieer in toppings

Natuurlijk kun je ook niet te ingewikkeld doen en gewoon een standaard recept gebruiken voor Hollandse vegan pannenkoeken. Het voordeel aan pannenkoeken is dat je er zoveel richtingen mee uit kunt. Zeker wat betreft toppings zijn er zoveel manieren te bedenken waarop je een pannenkoek kunt beleggen. Laat je creativiteit de loop, zodat elke pannenkoek aanvoelt als een ander gerecht. 

Kortom, plantaardige pannenkoeken maken is helemaal niet moeilijk. Maak jij vaak vegan pannenkoeken? Zo ja, wat is jouw go to recept? Laat het ons weten in de reacties hieronder!