Vegan kerstdiner 2020 spoom

Een vegan kerstdiner in 2020? Zo kan het ook!

Door de Coronamaatregelen wordt kerst dit jaar anders dan anders. Daarom des te meer reden om jezelf en jouw gezelschap te verrassen met een vegan kerstdiner dat anders dan anders is. Wij zetten de suggesties voor een vegan kerstdiner op een rij. Hierbij zie je zowel tips voor de ervaren vegan kok als voor de mensen die liever niet de hele dag in de keuken staan. Eet smakelijk!

Een vegan kerstdiner begint met een apéretif

Als je gasten ontvangt of jouw gezin lekker wilt verwennen is een veganistische spoon zeker een aanrader. De glazen kan je mooi versieren door bijvoorbeeld de randen te bevochtigen en in een beetje suiker te dopen. Vervolgens schep je in ieder glas een bolletje vegan ijs (bijvoorbeeld vanille of kersensmaak). Daaroverheen schenk je de champagne (zo zijn de bekende champagnes van Moët & Chandon of Veuve Clicquot vegan). Uiteraard trakteer je de kinderen op een vegan champagne.

Vegan kerstdiner 2020 spoom

Natuurlijk zijn er op deze manier allerlei lekkere aperitieven te bedenken. Voor de bierdrinkers ligt een lekker vegan biertje natuurlijk voor de hand.

Het voorgerecht bij het vegan kerstdiner

Bij een mooi kerstdiner hoort natuurlijk een spannend voorgerecht. Pretzels in de sneeuw kan zo’n voorgerecht zijn. Je kunt de vegan zuurdeegpretzels kant en klaar kopen, maar natuurlijk ook zelf maken. Vervolgens kun je de pretzel in stukjes van zo’n 2,5 centimeter breken en in een kom doen. Vervolgens maak je in een kleiner kopje een mengsel van 3/4 kopje olie (bijvoorbeeld een olijfolie) en lekkere kruiden. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare kruidenmix kiezen, maar ook verse kruiden vermalen en toevoegen. Vervolgens mix je de pretzels met de kruidenmix terwijl de oven voorverwarmt op 200 graden. Vervolgens leg je de pretzels die in het kruidenmengsel gedrenkt zijn in de oven en laat ze een uur roosteren. Draai ze elk kwartier even om.

Voor de sneeuw kun je gebruik maken van vegan Parmezaanse kaas (uiteraard afhankelijk van de smaak van de kruiden op de pretzels) of een lekker smeerseltje maken van een creme van gepureerde gekaramelliseerde ui en geroosterde bloemkool.

Het hoofdgerecht: de kroon op jouw vegan kerstdiner

Als het goed is zit de sfeer er al goed in en heeft iedereen al van jouw smakelijke voorgerecht geproefd. Langzaam aan is het tijd voor de kroon op het kerstdiner, het hoofdgerecht.

Natuurlijk kun je voor de vegan variant van een klassiek kerstdiner gaan. Nu we dit jaar vaak minder visite hebben kan je wellicht ook een wat minder traditioneel kerstgerecht serveren. Als je veel tijd met elkaar door wilt brengen en niet de hele dag in de keuken wilt staan biedt de grill uitkomst. Dat past ook in een van de kerstthema’s van dit jaar, de tropische kerst.

Vegan kerstdiner 2020 pulled aubergine

Zo kun je bijvoorbeeld een pulled pork burger maken. Uiteraard in vegan style, want we gunnen de varkentjes ook prettige kerstdagen. Daarom ruilen we de pork in voor aubergine. Dit smakelijke recept leert hoe je zo’n pulled-aubergine burger gemakkelijk op de kersttafel zet. Uiteraard gebruiken we in het recept voor de bijbehorende Ceasardressing de vegan mayonaise en vegan Parmezaanse kaas.

Een andere salade of dressing kan natuurlijk ook. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de pulled vegan niet op een broodje te serveren, maar in een grote schaal op tafel en deze dan bijvoorbeeld te combineren met een heerlijke salade.

Als je zin hebt in een iets uitgebreider grillgerecht is de Portobello-perzikburger ook een smakelijk alternatief.

Wil je toch liever iets anders of misschien zelfs een traditioneel kerstdiner? Laat je dan eens verrassen door de kerstrecepten in een regulier kookboek. Wij schreven eerder de handleiding waarmee je elk willekeurig recept omzet in een vegan recept.

Vegan kerstdiner 2020 miljonairsdessert

Na het vegan kerstdiner: een miljonairsdessert

Om het kerstdiner af te maken kun je natuurlijk voor een royaal vegan dessert kiezen. Hier vind je de lekkerste vegan desserts. Onze favoriet? De banoffee voor miljonairs. We wensen je prettige en royale kerstdagen! Uiteraard kun je voor meer inspiratie ook eens kijken bij onze kersttips van vorig jaar.