vegan-gourmetten-tips-thedailygreen

Vegan gourmetten: handige tips voor een heerlijke maaltijd!

Gourmetten in vegan stijl is lekker en makkelijk! Het is vooral rond de feestdagen gebruikelijk om te gourmetten in Nederland. De pannetjes worden massaal tevoorschijn gehaald en de vleespakketten in de supermarkten staan al handig op maat gemaakt klaar. Maar gourmetten is niet alleen leuk en lekker voor de vleeseters! Als veganist kun je met gourmetten gezellig meedoen, met je pannetjes vol gerechtjes die compleet vegan zijn. Hier vind je de lekkerste tips!

Vegan gourmetten

Gelukkig liggen de supermarkten tegenwoordig vol met vegan vleesvervangers. Hier zijn de meningen echter over verdeeld. Sommige vegans mijden deze producten, omdat ze niet altijd even gezond zijn. Gelukkig zijn er veel meer voedingsmiddelen die je kunt grillen tijdens een gezellige vegan gourmetsessie. Hieronder een aantal tips:

Groente bakken

Er zijn heel veel groentes die je smaakvol kunt bakken tijdens het gourmetten. Eigenlijk kunnen heel veel groentes gebruikt worden, als ze maar niet te lang hoeven te bakken om gaar te zijn. Want met gourmetten is het fijn, dat je pannetje snel klaar is. Schijfjes courgette of aubergine kun je in olie en citroensaus marineren. Verder zijn champignons of andere paddenstoelen ook heerlijk in bijvoorbeeld knoflookolie met wat verse peterselie. Verschillende soorten paprika en ui, roerbak je ook lekker in je pannetje. Je kunt dit ook bakken met bijvoorbeeld cashewnoten of amandelen.

Aardappel of pompoen is lekker en prima voor in een gourmetpannetje. Het beste is om deze wel even beetgaar te koken, anders krijg je dit niet goed gaar in je pannetje. Zoete aardappel is lekker. Vaak heb je rond de kerstdagen ook wat specialere aardappels in de winkel liggen. Het is lekker om daar mee te experimenteren. 

Lekkere vegan sausjes en smeerseltjes

Zelf kun je ook allerlei lekkere sausjes maken zoals avocado mayonaise met vegan mayonaise, avocado en citroensap. Vegan mayonaise is een goede basis als je wat romige sausjes wilt maken. Zo kun je hier ook Aioli mee maken met gestampte knoflook en citroensap. Met plantaardige yoghurt geef je dit ook een frissere smaak. 

Naast gerechtjes bereid in je pannetje, kun je natuurlijk ook stokbrood eten met allerlei lekkere smeerseltjes. Zo kun je hummus of een eigen pesto maken. Deze gerechten zijn zo gemaakt en kun je een aantal dagen ook gebruiken, dus ook bij een lunch. 

Gourmetten met tofu of tempeh

Tofu of tempeh zijn ook goed te gebruiken als je gaat gourmetten op veganistische wijze. Het is de kunst om deze voedingsproducten lekker te marineren. Dit kan bijvoorbeeld op oosterse wijze met een marinade van ketjap, knoflook, paprikapoeder. Een beetje sambal kan worden toegevoegd voor de liefhebbers van lekker pittig.

Met de tempeh of tofu kun je ook heerlijke spiesjes maken die je op de grillplaat kunt leggen. Naast de gemarineerde blokjes kun je ui, paprika, stukjes aubergine of courgette aan het spiesje doen. Deze vegan spiesjes werken natuurlijk ook heel goed op de barbecue.

Vegan pannenkoekjes bakken

Het blijft altijd leuk en lekker: kleine pannenkoekjes bakken tijdens het gourmetten. Je kunt vaak de gewone pannenkoekmixen gebruiken en het beslag met plantaardige melk aan maken. Het is wel raadzaam om de pannenkoekmixen even te checken op dierlijke producten. De pannenkoekjes kun je lekker zoet beleggen met stroop of jam en vruchten. Maar een pannenkoekje met roerbakgroenten zoals champignons en een uitje zijn ook lekker.

Heb jij al gegourmet dit jaar? Zo ja, wat gooi jij voor lekkers op het gourmetstel? Laat het ons weten in de reacties hieronder!