vegan-sneakers-ananas-mercer-amsterdam-thedailygreen

Unieke vegan sneakers gemaakt van ananas!

Als rasechte vegan draag je niet alleen het milieu een warm hart toe, maar zorg je ook goed voor jezelf. Hoe goed je ook je best doet, soms kan het een hele uitdaging zijn om net dat ene kledingstuk te vinden wat helemaal bij je past, lekker hip is en volledig vegan. Zoek je daarom voor de zomer nog een stel verantwoord geproduceerde sneakers dan hebben we een leuke verrassing voor je : sneakers van ananasbladeren. Ja, ze bestaan echt en ze zijn super cool.

Unieke samenwerking om verspilling tegen te gaan

Samen met Pinatex heeft het Nederlandse sneakermerk Mercer Amsterdam een unieke sneaker ontworpen. Het bijzondere aan deze sneakers is dat het is gemaakt van ananasbladeren. Via een speciaal procedé zijn de bladeren zodanig bewerkt dat er een waardig alternatief voor leer is ontstaan waardoor de sneakers volledig vegan zijn.

Vegan sneakers voor je onderdanen

Wellicht behoor je ook tot de grote groep Nederlandse consumenten die gruwelt van het idee om weer dezelfde rubberen slippers of laarzen van namaak leer te moeten dragen. Voor onze voeten is er (helaas) nog te weinig om uit te kiezen als het ook echt vegan moet zijn. Een gat in de markt dus dachten ze bij Mercer Amsterdam. Een creatieve ingeving bracht de oplossing en in samenwerking met Piñatex werd een hele hippe sneaker ontwikkeld.

vegan-sneaker-ananas-thedailygreen
Via: Mercer Amsterdam

Lees ook: Vegan Junk Food Bar opent ook zijn deuren in Rotterdam!

Productieproces

De kans is groot dat je op dit moment al denkt: ‘leer van ananasbladeren, hoe kan dat?’ Het hele proces is behoorlijk intensief en duurzaam. Zo wordt er geen extra land of water gebruikt, geen kunstmest of pesticiden. Puur natuur dus. Eerst worden de draden van de bladeren verwijderd en worden ze bewerkt tot er een gaasachtig geheel overblijft. Het geheel wordt afgewerkt waarna je een lap textiel overhoudt wat veel eigenschappen deelt met echt leder.

Piñatex

Piñatex is een bedrijf wat werd opgericht uit, zeg maar gerust, frustratie. De Spaanse Carmen Hijosa had zo’n zeven jaar geleden genoeg gehad van de impact van de traditionele leerlooierijen. Door het gebruik van de bladeren van de ananasplant stimuleert ze de lokale economie en zorgt ze ervoor dat de bladeren gewoon worden gebruikt als grondstof en kan ze de lokale boeren van een extra inkomen voorzien. Inmiddels, zeven jaar verder, wordt het materiaal wat ze maakt van ananasbladeren gebruikt in verschillende industrieën zoals de mode, interieurinrichting en in de stoffering van auto’s.

vegan-sneakers-ananas-thedailygreen

Lees ook: Dit zijn de 3 moeilijkste dingen aan veganist zijn!

Prijskaartje van deze vegan sneakers

Het intensieve en duurzame productieproces maakt dat dit materiaal dan ook niet echt goedkoop is. Dat zie je dan ook terug in de verkoopprijs van de sneakers. Ze kosten 250 euro per paar. Dat is natuurlijk even schrikken, maar voor dat bedrag loop je er weer volledig hip bij, steun je de lokale boeren en draag je gewoon heerlijke vegan sneakers aan je voeten.

Wat zijn jouw favoriete vegan sneakers? Laat het ons weten in de reacties hieronder!