tweedehands-winkel-thedailygreen

Tweedehands winkelen: 4 tips voor succes!

Duurzaam winkelen kan voor een betekenen dat er vooral op wordt gelet hoe een bepaald product is vervaardigd. Zo kan houtkeurmerk de doorslag geven. Ook het oorspronkelijke productieland kan bepalend zijn voor de vraag of iets wordt gekocht. Wordt het geïmporteerd uit een ver land, dan kun je er zeker van zijn dat je ook betaald voor de vervoerskosten en zo indirect een bijdrage levert aan de milieuvervuiling. Uiteraard wil je dat voorkomen en dus gaat de zoektocht naar een verantwoorde aankoop verder. Tweedehands winkelen is dé duurzaamste manier van consumeren. Maar hoe pak je dit aan? Wij hebben 4 tips voor succesvol tweedehands shoppen op een rijtje gezet!

Tips voor succesvol tweedehands winkelen

Waar je wellicht niet altijd bij stilstaat is dat duurzaam shoppen ook kan betekenen dat je kiest voor tweedehands goederen. Dat is niet altijd een keuze op basis van het aanwezige budget, steeds wordt een tweedehandsaankoop gezien als een terechte vorm van duurzaam winkelen. Maar waar kun je nu het beste zoeken en waar heb je de meeste kans op succes? We zetten een aantal slimme tips op een rij zodat je zoektocht naar dat een leuke tweedehands item stukken korter zal zijn.

kringloopwinkel-thedailygreen

Lees ook: De ‘Zero waste lifestyle: wat is het precies?

1. Zie tweedehands winkelen als een sport

Winkelen moet vooral leuk zijn. Dat geldt niet alleen voor je wekelijkse dagje winkelen in een of ander outlet center, ook als je op zoek gaat naar een tweedehandsitem dient het plezier voorop te staan. Ben je lekker ontspannen online aan het shoppen dan is de kans groter dat je net iets leuks aantreft waar je misschien helemaal niet nar op zoek was. 

Kortom, tweedehands spullen gaat zoeken kost wellicht wat meer tijd, maar het is de moeite waard om een beetje ‘open minded’ te werk te gaan. Niet zelden zul je iets leuks zien waarbij de maat net niet de juiste is. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, er zijn van mogelijkheden om ook in een tweedehands (online) shop je slag te slaan.

2. Kijk door de ‘oude meuk’ heen

Focus op wat je zoekt. De kans is groot dat je tijdens het bezoeken van veel tweedehands winkels een hoop oude ‘meuk’ tegenkomt. Bruidsjurken die te groot zijn, lege whiskyflessen waarbij je jezelf afvraagt wie dat nou in hemelsnaam zou gaan kopen. Kortom, je komt van alles tegen en je geduld wordt urenlang op de proef gesteld. De volhouder wint ook nu, want voor hetzelfde geld zie je tussen al die ‘troep’ net die ene trui of broek die er nog bijzonder goed uit ziet en ook nog eens in jouw maat beschikbaar is. Kijk dus gewoon door alle producten heen en focus op wat je echt leuk vindt.

tweedehands-winkelen-thedailygreen

Lees ook: Je ecologische voetafdruk verkleinen: dé ultieme checklist (33 tips)

3. Zoek op de juiste plek

Maar waar kun je het best tweedehands winkelen? Als je weet waar je moet zoeken, kun je jezelf een hoop tijd en een hoop ellende (frustratie) besparen. Het probleem is vaak dat de meeste mensen niet verder komen dan de bekende websites als Marktplaats.nl en Speurders.nl. Naast die twee websites zijn er tal van andere, vaak minder bekende sites waar je ook urenlang jezelf kunt vergapen aan tweedehands spullen. We helpen je alvast een eind op weg door een leuk aantal websites voor te schotelen met tweedehands goederen.

  • Marktplaats (kleding, tassen, boeken, camera-apparatuur)
  • Facebook-groepen (knutselspullen, meubels)
  • United Wardrobe (kleding en accessoires)
  • Kringloopwinkel
  • Tweedehands-kledingwinkel
  • Bol.com (tweedehands boeken)
  • IJ-hallen (vooral kleding)
  • Plaatselijke vlooienmarkt
  • Vrijmarkt op Koningsdag
tweedehands-winkelen-tips-thedailygreen

Lees ook: Je kind milieubewust opvoeden: 4 tips!

4. Neem regelmatig een kijkje

De kans dat je direct iets bij de lokale kringloopwinkel aantreft wat je al jarenlang zocht is bijzonder klein. De beste tip is dan ook om er regelmatig te gaan kijken. Vooral de kringloopwinkels hebben regelmatig aanvoer van nieuwe goederen. Grote kans dat je bij je derde bezoek wel iets aantreft wat je goed kunt gebruiken. Het grote voordeel is natuurlijk dat je op die manier voorkomt dat bruikbare spullen definitief worden weggegooid. Tweedehands winkelen is uitdagend, maar dat maakt het ook een stuk leuker. Het gevoel wanneer je precies vindt waar je naar opzoek was is heerlijk!

Wat zijn jouw geheimen op het gebied van tweedehands winkelen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!