topprestaties-sport-veganisme-thedailygreen

Topprestaties in de sport behaald met een plantaardig dieet!

Wist je dat Arnold Schwarzenegger, ooit overtuigd vleeseter, nu ook veganist is geworden? Hij is er van overtuigd dat je geen dierlijke producten nodig hebt om topprestaties in de sport te behalen. Integendeel: hij waarschuwt ook voor de gevaren van overconsumptie van dierlijke producten. Veel topsporters ontdekken steeds meer de kracht van een zuiver plantaardig dieet. Lees de inspirerende voorbeelden van sporters die topprestaties leveren met behulp van een veganistisch dieet.

Vlees en zuivel nodig voor kracht, een mythe?

In de sportwereld was men het er  in het algemeen over eens dat voor de opbouw van spieren en energievoorziening, je dierlijke eiwitten nodig hebt. Iedereen herinnert zich wel uit de Rocky films de scene waarin Rocky vroeg opstaat om te trainen. Hij begint met het eten van rauwe eieren, “breakfast of the champions”. Want de echte strijders halen hun kracht uit dierlijke producten toch? Niet noodzakelijk. Uitvoerig onderzoek heeft aangetoond dat je nagenoeg alle bouwstoffen uit plantaardig voedsel kunt halen en dat dat ook veel gezonder is. Alleen vitamine B12 moet worden aangevuld.

Archeologen hebben onlangs ontdekt dat de gladiatoren die in het amfitheater in Rome vochten, een bijna volledig plantaardig dieet kregen. Zij moesten dus hun kracht uit planten halen om te strijden tegen elkaar en wilde dieren. Het blijkt dat vandaag de dag topsporters nog steeds prestaties leveren op basis van een plantaardig dieet.

Carl Lewis: olympisch kampioen en overtuigd veganist

Carl Lewis is een atleet die al in de jaren 90 van de vorige eeuw overstapte op een veganistisch dieet. Hij heeft uitzonderlijke prestaties geleverd, waaronder 9 gouden medailles en een zilveren medaille op de afstanden 100 en 200 meter, verspringen en estafette. Lewis is rond zijn dertigste overgestapt op een veganistisch dieet. Hij is overtuigd dat dit heeft bijgedragen aan zijn uitzonderlijke prestaties, ook op (voor topsporters) latere leeftijd.

topprestaties-sport-thedailygreen

Lees ook: Lewis Hamilton maakt docu over topsport en veganisme!

Ultrarunner Scott Jurek, uitzonderlijke sportman

Ultra is nog een stapje verder dan gewoon een marathon lopen. Of eigenlijk is het heel wat stapjes verder. Ultrarun tochten gaan soms door tot de 246 km rennen in meerdere dagen. Deze extreme sport vraagt heel veel van je lichaam en hier moet je dus een uitgebalanceerd dieet voor volgen. Scott Jurek is overtuigd veganist en heeft verschillende uitzonderlijk prestaties op zijn naam staan. Zo heeft hij binnen 24 uur 165.7 mijlen afgelegd en was daarmee Amerikaans recordhouder.

Pat Reeves: overlever en kampioen

Maar niet alleen in de atletiek- en duursporten vind je veel veganistische atleten. Ook op terreinen waar je het misschien niet zo zou verwachten. Pat Reeves is powerlifter en verbeterde verschillende Britse en Europese records, zelfs nu nog met 70+ leeftijd. Ze is ooit in de jaren 70 overgestapt op een plantaardig dieet, nadat bij haar een genetische vorm van kanker in ver gevorderd stadium was ontdekt. Mede dankzij een overstap naar een plantaardig dieet is de kanker in de remissie fase gegaan en daar gebleven tot nu toe. Reeves dankt volgens eigen zeggen haar uitzonderlijke conditie op hoge leeftijd aan haar veganistische levensstijl.

Alexander Dargatz, bodybuilder en veganist

Wat lange tijd niet voor mogelijk gehouden blijkt toch te kunnen: je kunt succesvol bodybuilder worden op basis van een veganistisch dieet. Alexander Dargatz is hiervan het bewijs. Hij is als professioneel bodybuilder en veganist in 2005 World Champion Fitness geworden.

topprestaties-sport-sterk-thedailygreen

Nieuwsgierig geworden naar nog meer inspirerende verhalen van vegan topsporters? Kijk de documentaire “Game Changers” op Netflix!