groente-fruit-eten-thedailygreen

Te weinig groenten en fruit eten: dit zijn de gevolgen!

Veganisten en vegetariers zijn verstandige mensen. Uiteraard wist je dat als overtuigde ras-vegan al, maar nu wordt ook steeds duidelijker dat het geen loze kreet is. Afgezien van de voorliefde voor gezonde, onbespoten en verantwoorde voiding, blijkt ook dat de liefde voor groente en fruit voordelen heeft. Doordat je al vegan je vitaminebehoefte uit groenten en fruit halt hoef jij je geen zorgen te maken. Je vleesetende medemens des te meer. Die komt namelijk in veel gevallen niet aan de aanbevolen dosis van 400 gram groenten en fruit per dag.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit (400 gram per dag) is slechts een advies. Je hebt dus de vrijheid om meer of minder ervan te eten. Dat doen de vleeseters dan ook massaal. In de meest gunstigste situatie ben je dus geniegd te denken dat men genoeg binnen krijgt. Niets is minder waar, zo’n 86 procent krijgt namelijk te weinig binnen en de gevolgen kunnen behoorlijk groot zijn.

Daarom eet je vanaf nu voldoende groente en fruit!

Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe. Hieronder reen aantal redenen om toch voldoende groente en fruit te eten:

  • Het dagelijks consumeren van voldoende (lees: de dagelijks aanbevolen hoeveelheid) groenten en fruit eten vermindert het risico op ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen. Ook verlaag je dan het risico op het ontstaan van bepaalde kankersoorten.
  • In maar liefst 14 procent van de gevallen van maag- en darmkanker is een tekort aan groent en fruit de oorzaak. Dit geld took voor 11 procent van de gevallen van ischemische hartziekten en ongeveer 9% van alle sterfgevallen aan beroertes.
  • Het eten van groente en fruit verlaagt de bloeddruk. Op die manier verlaag je ook het risico op oog- en spijsverteringsproblemen verminderen en heft het een positief effect op het bloedsuikergehalte.
  • Zelfgemaakte sappen met verse ingrediënten zijn het beste! Het is een prima manier om te voldoen aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, bovendien is het supergezond. In veel gevallen bevatten deze sappen maar liefst 90 procent van de aanwezige voedingsstoffen.