wegwerpkoffiebeker-in-de-ban-san-fransisco-thedailygreen

San Francisco doet wegwerpkoffiebekers in de ban en komt met uniek initiatief!

Grote kans dat je ooit hebt gekozen voor een coffee-to-go op weg naar je werk. Afgezien van de overduidelijke werking van cafeïne, is het dé manier om je dag goed te beginnen. Daarmee draag je in feite wel een flinke steen bij aan de milieuvervuiling. In San Francisco begint dat besef grote vormen aan te nemen en kiezen steeds meer koffiebars voor alternatieven om het milieu te sparen: als klant huur je gewoon een beker die je steeds opnieuw kunt gebruiken.

De oplossing: de herbruikbare koffiebeker

Er zijn tal van mogelijkheden om je steentje bij te dragen aan een beter milieu. Vaker tweedehands kleding kopen kan een optie zijn, kiezen voor lokaal geproduceerde voeding of gewoon vaker een katoenen tas gebruiken voor de boodschappen in plaats van de plastic variant. Leuk als je zo begaan bent met het milieu, maar het kan nog beter. Denk maar eens aan het kopje koffie wat je koopt op weg naar je werk. Inderdaad, dat gooi je weg als het leeg is. Dat kan anders!

San Francisco wordt milieuvriendelijk

In San Francisco zul je binnenkort geen wegwerpkoffiebekers meer zien. Steeds meer koffiezakenkiezen voor een duurzaam alternatief voor de koffiebeker. Het principe werkt zo simpel dat je jezelf gaat afvragen waarom men er niet eerder mee heeft geëxperimenteerd. Je kunt als koffieminnende klant een mok huren die je gewoon meeneemt tijdens het volgende bezoek. Je betaalt dus een vorm van statiegeld. Voor de klanten die dat niet willen is er een alternatief: je mag ook gewoon je eigen beker van huis meenemen.

Wegwerpbekers in de ban

In eerste instantie begon men op kleinschalige manier, maar het initiatief wordt nu ook omarmd door tal van grote koffiezaken. Zo gaat Blue Bottle in een aantal vestigingen helemaal geen wegwerpbekers meer gebruiken. “We houden rekening met een omzetdaling, want we weten dat sommige klanten dit niet leuk vinden. Maar we zijn voorbereid”, aldus de topman van het bedrijf.

Starbucks

Concurrent Starbucks blijft vooralsnog vasthouden aan de traditionele kartonnen beker. Het bedrijf geeft wel aan bezig te zijn met het maken van een milieuvriendelijke variant.