salderingsregeling-zonnepanelen-thedailygreen

Salderen zonnepanelen mogelijk tot 2023, maar wat gebeurt er daarna?


Bij duurzame energie zullen veel mensen direct aan zonnepanelen denken. De afgelopen decennia kiezen dan ook steeds meer mensen er voor om zelf zonnepanelen aan te schaffen, aangezien er vele voordelen aan zitten. Het is namelijk niet alleen goed voor het milieu, ook is het goed voor de portemonnee. Deze zon is immers een duurzame bron zonnepanelen zorgen dus niet alleen voor een lagere CO2-uitstoot, aangezien het schone energie oplevert die niet op een andere manier hoeft te worden opgewekt.

Zonne-energie

 Zelf energie opwekken met behulp van zonnepanelen is ook goed voor de portemonnee omdat je energiekosten omlaaggaan. Huizen met zonnepanelen vertegenwoordigen bovendien een hogere woningwaarde waardoor je ook indirect profijt van de panelen hebt. Het ‘nadeel’ van zonnepanelen is dat je in de zomer vaak meer energie opwekt dan je nodig hebt. Gelukkig hoeft deze energie niet verloren te gaan, aangezien in Nederland geregeld is dat deze energie automatisch teruggeleverd wordt aan de energieleverancier. Je maakt dan bovendien aanspraak op de salderingsregeling, waarbij de teruggeleverde stroom (die je dus niet hebt gebruikt), mag worden weggestreept tegen de verbruikte stroom van de energieleverancier die je hebt gebruikt op momenten dat je panelen minder of geen stroom opwekken bijvoorbeeld in de avond en nacht. 

Afschaffing salderingsregeling

Deze regeling is onlangs verlengd tot 2023, maar daarna maak je geen aanspraak meer op de salderingsregeling. Ook zal het niet gebeuren dat de regeling in één keer wordt afgeschaft. Langzaamaan zal de regeling worden afgebouwd, totdat het in 2031 volledig wordt afgeschaft. De regeling wordt namelijk te duur voor de overheid om te blijven financieren. Steeds meer mensen kiezen immers voor zonnepanelen en dus maken ook steeds meer mensen gebruik van de salderingsregeling. Daarnaast werkt het systeem niet optimaal, aangezien bij de aanleg van het stroomnet geen rekening was gehouden met de teruglevering van stroom.

2020-zonnepanelen-thedailygreen

Lees ook: Besparen met zonnepanelen doe je zo (+voorbeeld)!

Na 2023 

Ook na 2023 blijft het aanschaffen van zonnepanelen toch een slimme investering. De salderingsregeling zal op den duur natuurlijk verdwijnen, maar de prijzen van zonnepanelen blijven maar dalen. De voordelen wegen dus ook na 2023 nog op tegen de aankoopprijs. De stijging van de woningwaarde, de afname van energiekosten en het positieve effect voor het milieu blijven immers gewoon bestaan. Het is dus nog altijd lonend om na 2023 zonnepanelen aan te schaffen. Ze blijven namelijk zeker rendabel. Wel is het belangrijk om goed op te letten van welke hellingshoek je gebruik maakt bij het plaatsen van de zonnepanelen. Bij een schuin dak heb je natuurlijk weinig keuze, maar zonnepanelen op een plat dak vereisen een andere aanpak. Je moet dan name bedenken wat de optimale hellingshoek is. Bekend is dat over het algemeen een hellingshoek van 36 graden zorgt voor de meest efficiënte opwekking van zonne-energie. Nadeel van die hellingshoek is dat het wel zorgt voor meer schaduw. Op deze manier kun je dus minder zonnepanelen kwijt op je platte dak. Het is dus belangrijk om deze dingen goed tegen elkaar af te wegen, voordat je zonnepanelen op een plat dak plaatst.