tropische-planten-bedreigt-thedailygreen

Ruim een derde van alle landplanten verdwijnt door klimaatverandering…

De klimaatverandering is een ontwikkeling die we niet langer kunnen ontkennen. Toch blijven er mensen en organisaties die het maar al te graag willen wegwuiven. Hoe wrang het ook klinkt, de bewijzen voor de werkelijke impact van de klimaatverandering blijven zich opstapelen. Het laatste gedocumenteerde bewijs is dan ook geen reden om vrolijk te worden. Ruim 37 procent van alle landplanten worden in hun voortbestaan bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek van een aantal vooraanstaande wetenschappers die hun bevindingen in Science Advances wereldkundig maakten.

Zeldzame planten staan op uitsterven

Het team van onderzoekers laat weten dat de impact van de klimaatverandering schokkende gevolgen heeft voor de vegetatie op aarde. Van de in totaal 435.000 bekende plantensoorten zijn er momenteel al 150.000 stuks die het label ‘zeer zeldzaam’ verdienen. Om het een en ander te verduidelijken: van ‘zeer zeldzaam’ is sprake de betreffende soort in slechts 5 rapporten of minder is genoemd en beschreven. Dat de wetenschappers bij het trekken van hun conclusie niet over een nacht ijs zijn gegaan blijkt wel uit het feit dat men zich voor het toekennen van de status ‘zeer zeldzaam’ heeft gericht op ruim 20 miljoen rapporten over landplanten. 

Botanische database

Hoofdonderzoeker Brian Enquist maakt overigens wel een duidelijk kanttekening bij de onderzoeksresultaten. Hij stelt dat het niet met zekerheid te zeggen is hoeveel landplanten er aanwezig zijn. Het aantal van 435.000 is dan ook een richtgetal waarbij afwijken mogelijk zijn. Deze mogelijke afwijkingen zullen overigens is zo drastisch zijn dat de uitkomsten hierdoor significant worden beïnvloed.  Brian Equist heeft echter wel goede hoop dat er door het aanleggen van een zeer uitgebreide botanische database, het mogelijk wordt om zoals hij het zegt:

‘het verlies aan biodiversiteit in de wereld een halt toe te roepen’.

klimaatverandering-verdwijnen-planten-thedailygreen

Lees ook: Klimaatverandering tegen gaan: 6 noodzakelijke maatregelen!

Zeldzame planten onder druk

Mocht je van plan zijn de komende tijd op zoek te gaan naar zeldzame planten in je eigen omgeving, dan kon dat nog wel eens een hele opgave zijn. De meest zeldzame plantensoorten komen voornamelijk in bepaalde gebieden voor. Dit is bijvoorbeeld het noorden van het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Bepaalde plantensoorten komen daarnaast uitsluitend voor in Zuidoost-Azië en landen als Costa Rica, Zuid-Afrika en Madagaskar.

De situatie is ernstig genoeg

Met de publicatie van de onderzoeksresultaten kreeg Enquist ook de mogelijkheid om nog maar eens de ernst van de situatie onder de aandacht te brengen. Klimaatverandering is immers een wereldwijd probleem en niet enkel van toepassing op de Westerse wereld. De regio’s waar zeldzame planten nu nog voorkomen moeten dus wat hem betreft extra inspanningen leveren om het uitsterven van zeldzame planten te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de huidige beleidsplannen zodat de natuur wordt gespaard en niet wordt opgeofferd voor nieuwbouw en landbouw.

bedreigde-planten-thedailygreen

Lees ook: Het klimaatprobleem kan opgelost worden door heel veel bomen te planten!

Klimaatconferentie

Wat de onderzoekers kan er tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Madrid opnieuw aandacht worden gegeven aan de urgentie tot het nemen van effectieve maatregelen. Tussen 2 en 13 december komen de wereldleiders bij elkaar om de klimaatproblemen te bespreken en hopelijk met aanvullende suggesties te komen.

Bron: Nu.nl