wandel-fietsvakantie-frankrijk-thedailygreen

Reistip: wandel- of fietsvakantie in ‘La Douce France’!

Reizen is natuurlijk nooit duurzaam. Toch zijn vakanties erg goed voor een mens. Je leert de wereld kennen en je ontsnapt even aan de dagelijkse sleur. Wanneer je toch op een duurzame manier wilt reizen, dan is een wandel- of fietsvakantie een goede optie. Vliegtuigen en auto’s zijn namelijk op gebied van transport de grootste vervuilers. Een leuke bestemming voor een wandel- of fietsvakantie: La Douce France, oftewel Frankrijk.

Wandel- of fietsvakantie

Een wandel- of fietsvakantie is dus over het algemeen erg duurzaam. Mits je niet ergens naartoe vliegt om te gaan wandelen natuurlijk. In het geval van Frankrijk is dat in ieder geval geen probleem. Je kunt eenvoudig met de trein vanaf Nederland naar Frankrijk reizen (met de fiets) om in het prachtige Franse landschap je reis te voet of op de fiets te vervolgen. Een andere optie is de fietsbus. Onder andere Cycle Tours rijdt elk zomerseizoen met diverse fietsbussen naar het Zuiden, en sinds kort ook naar Zweden. De fietsen gaan achterin een aanhanger. Aangezien de bus vol zit met mede-fietsers (er zijn diverse opstap-plaatsen) is dit een erg milieuvriendelijke manier van reizen. 

Een wandel- of fietsvakantie kan een intensieve vakantie zijn, maar met de juiste uitrusting prima te doen. Gelukkig zijn er veel webshops waar je wandel- en fietskleding kunt kopen, zoals bijvoorbeeld de Bever webshop. The North Face is bijvoorbeeld een duurzaam merk. Een andere webshop die volledig is toegespitst op fietsvakantiegangers is de Fietsvakantiewinkel.

Wandelvakantie in Frankrijk

Frankrijk is een land waar menig wandelfanaat helemaal los kan gaan. Voor zowel beginnende wandelaars, als gevorderde lopers is dit land geschikt. In Frankrijk liggen namelijk een aantal bergachtige gebieden, maar je vindt er ook veel ‘vlakke’ regio’s. Enkele gebieden waar je goed kunt wandelen: De Auvergne, De Dordogne en de Champagne-Ardennen.

 Laatstgenoemde is ideaal aangezien deze streek op slechts 350 kilometer afstand van Utrecht ligt. Weet je niet goed in welke streek je wilt wandelen? Dan kun je ook kiezen voor een georganiseerde wandelreis. Er zijn tientallen aanbieders, zoals SNP wandelreizen.

Hier kun je als het ware een kant en klare wandelvakantie boeken en hoef je niets meer zelf te regelen! Je bagage wordt elke wandeldag naar de nieuwe slaapplek vervoerd. Geen gesjouw met zware rugzakken dus. Alhoewel dat ook erg leuk kan zijn; je hele hebben en houden meetorsen tijdens je hike. Zo heb je echt het gevoel zelfredzaam te zijn. Dit soort wandelreizen zijn niet voor iedereen weggelegd, vandaar dat het prettig is dat er diverse reisorganisaties voor wandelvakanties zijn.

wandelvakantie-frankrijk-thedailygreen

Fietsvakantie in Frankrijk

Ook fiets- en wielerfanaten zijn in Frankrijk op het juiste adres. Je kunt de fiets met de reguliere trein en met de Thalys gewoon meenemen. De wegen zijn in Frankrijk van goede kwaliteit en mits je de grote steden zoveel mogelijk mijdt, relatief rustig. Leuk aan Frankrijk is dat bijna elk stadje wel een camping heeft, ideaal voor vakantiefietsers die graag met de tent op pad gaan. Daarbij zijn deze Campings Municipal vaak scherp geprijsd. Het ontbijtje haal je vers bij de Boulangerie, om alvast de broodnodige koolhydraten voor je fietstocht binnen te krijgen. Frankrijk is zeer populair onder fietsers.

In het land vind je weinig tot geen fietspaden, maar je kunt prima op de rustige (auto)wegen fietsen. Deze rustige wegen worden aangeduid met een C (communale) of een D (Departemental). Dit zijn meestal verbindingswegen tussen verschillende dorpen. De wegen leiden je door prachtige landschappen en de bewegwijzering is er uitstekend. Er zijn honderden verschillende fietsroutes te rijden in Frankrijk en je kunt natuurlijk ook zelf je eigen route plannen. Ben jij niet zo’n planner? Dan kun je ook kiezen voor een georganiseerde fietsvakantie. Zo ontmoet je andere fietsfanaten en hoef je zelf niets te regelen. De Franse fietsvakanties van TUI zijn bijvoorbeeld erg populair! Met TUI beklim je samen met andere wielrenners bijvoorbeeld diverse klassieke beklimmingen uit de Tour de France.

fietsvakantie-frankrijk-thedailygreen 

Ben jij weleens op wandel- of fietsvakantie naar Frankrijk geweest? We horen graag je ervaringen!