recyclen-10-tips-thedailygreen

Recyclen voor beginners: 10 handige tips!

We leven in een wereld die vergeven is van metalen en plastic producten. Waar je ook om je heen kijkt, overal is plastic aanwezig. Van de vuilniszak voor de kliko tot de verpakking van de groente voor de biologische pastasalade. Dat die hoeveelheid plastic zorgt voor een aanzienlijke belasting van het milieu is duidelijk. Ook al zou het geweldig zijn om een wereld zonder plastic te realiseren, voorlopig zullen we het ermee moeten doen... Hieronder 10 handige tips voor recyclen voor beginners!

Recyclen voor beginners!

De vraag die je jezelf zou moeten stellen is dan ook niet ‘hoe kunnen we zo snel mogelijk van het plastic afkomen’, maar ‘hoe ga ik er zo verantwoordelijk mogelijk mee om. Duurzaam leven voor gevorderden dus. Met onderstaande tip leer je hoe je en echte pro wordt op het gebied van duurzaam leven en en passant leer je ook hoe je het plastic (en andere materialen) die je moet gebruiken, ook verantwoord kunt recyclen.

Lees ook: Is bananenblad hét ideale alternatief voor plastic?

1. Metalen

Wist je dat het tot 20 keer meer energie kost om materialen als aluminium te produceren in vergelijking met het recyclen ervan? Juist daarom is het belangrijk om het afval te scheiden zodat dergelijke materialen eenvoudig gerecycled kunnen worden. Pure winst voor het milieu!

2. Pas op met luiers!

Afval scheiden is niet alleen belangrijk vanwege de aard van het materiaal, bepaalde producten kunnen de kwaliteit van het te recyclen materiaal verlagen. Dit is het geval bij luiers en medisch afval. Dit heeft alles te maken met de manier waarop het aangeboden afval wordt verwerkt.  Het gaat namelijk eerst naar een ‘materiaalherstelfaciliteit’. Hier vindt een schifting plaats op basis van vorm, grootte, gewicht, magnetisme en uiterlijk. Dat gaat niet altijd goed en af en toe komen recyclebare producten bij de non-recyclebare producten terecht. Zo kunnen luiers ervoor zorgen dat een lading recyclebare goederen alsnog worden afgevoerd naar de vuilnisbelt en niet worden gerecycled. Dat zou natuurlijk zonde van je inspanning zijn.

3. Spoel je flesjes, potjes en blikken af

Als het om het sorteren van recyclebare artikelen gaat is de zichtbare vervuiling een belangrijk criterium. Is het te vuil dan wordt het afgekeurd. Ook al is iets voor jezelf gewoon ‘afval’, doe het milieu een plezier en spoel het gewoon even af. Zo weet je zeker dat het niet op de grote hoop van niet-recyclebare producten komt.

4. Enveloppen met een plastic ‘raam’ kan je ook recyclen

Ooit geweten dat het plastic raam van enveloppen kan worden gerecycled? Dat kan uiteraard machinaal gebeuren, maar je kunt het ook zelf verwijderen. Zo voorkom je een onnodige verspilling van stroom.

5. Gebruik een katoenen tas

Het gebruik van een katoenen tas is beter dan een plastic wegwerptas. Logisch, maar gebruik die tas dan ook. Een katoenen tas moet minimaal 75 keer worden gebruikt om minder impact te hebben op de opwarming van de aarde. Wees je daarvan bewust als je op zoek gaat naar een nieuwe tas en kies er een die je regelmatig gaat gebruiken. Maar goed, als je op dit artikel over ‘recyclen voor beginners’ hebt geklikt, dan gaan we er even vanuit dat je die katoenen tas al in bezit hebt.

6. Koop producten van gerecycled plastic

Natuurlijk is het belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecycled plastic. Doe je dat thuis al zoveel mogelijk? Mooi zo, je bent goed bezig. Wees dan ook zo slim om bij het boodschappen doen, niet te kiezen voor een nieuwe plastic tas. Op die manier zorg je namelijk voor het in stand houden van de vraag naar plastic.

7. Voorkom het kopen van in plastic verpakte groente en fruit in de supermarkt

Is het je wel eens opgevallen dat de verpakte groente die je koopt exact past op het plastic schaaltje? Aan de ene kant zorgt het voor extra voedselverspilling, aan de andere kant betekent het ook extra plastic afval. Onze tip: koop je groente op de markt en laat het in een papieren zak verpakken.

8. Gebruik liever composteerbare plastic – ook al is dat ook niet zonder gevolgen…

Ondanks alle verhalen is composteerbaar plastic niet veel beter dan regulier plastic. Het bevat namelijk niet de juiste samenstelling waardoor het minder goed recyclebaar is. Mocht je overigens denken dat composteerbaar plastic inwater eenvoudig oplost, ook dat is een smoesje. Per saldo heeft het dus net zo veel nadelen als regulier plastic.

9. Nog even over die luiers…

Wat voor composteerbaar plastic geldt, gaat ook op voor biologisch afbreekbare luiers. Deze breken namelijk niet zo makelijk af op een vuilstortplaats. Het enige pluspunt aan dit type luier is dat er bij de productie aanzienlijk minder bleek wordt gebruikt. Wil je een echt duurzame luier gebruiken, kies dan voor de ouderwetse ‘wasbare’ luier.

10. Vermijd zwarte plastic voedselverpakkingen

Zwarte verpakkingen hebben maar een doel jouw het product te laten kopen. Het zorgt ervoor dat het artikel er aantrekkelijker uit ziet. Het nadeel is dat het niet als recyclebaar wordt gezien. Andere kleuren plastic kunnen wel herkend worden als recyclebaar. Goed idee om daar dus rekening mee te houden.

Kortom, effectief recyclen is zo makkelijk nog niet. Bovenstaande tips voor recyclen voor beginners kunnen je er wel mee helpen. En daarmee is nog niet alles gezegd, want idealiter maak je natuurlijk helemaal geen afval. Zero waste leven is echter niet voor iedereen weggelegd, want het vergt ook een bepaalde discipline.