noten-veganist-thedailygreen

Pure nootzaak. Waarom noten in het menu van een veganist thuishoren!

Noten zijn een belangrijk voedingsmiddel voor iedereen. Maar vooral veganisten kunnen hier de voedingsmiddelen uithalen die anders uit dierlijke voedingsstoffen worden gehaald. Je kunt in de supermarkt of op de markt verschillende soorten noten kopen. Noten zijn een zeer bruikbare bron van deze voedingsstoffen elke nootsoort heeft hiervoor zijn eigen samenstelling. Ontdek waarom en welke noten je als veganist goed kunt gebruiken in je dagelijkse dieet.

Welke voedingsstoffen moet je nu precies uit plantaardige voeding halen die je normaal uit dierlijke producten haalt?

Er wordt veel beweerd over welke voedingsstoffen nu essentieel voor je gezondheid zijn en uit welke voedingsmiddelen je deze nu kunt halen. Uit onderzoek is echter gebleken dat nagenoeg alle voedingsstoffen die in dierlijke producten zitten, ook uit plantaardige voeding kan worden gehaald. Alleen vitamine B12 kun je niet uit planten halen, hiervoor kun je voedingssupplementen gebruiken. Noten is een goede bron van voedingsstoffen die je normaal in dierlijke producten treft.

Calcium uit noten

Calcium is belangrijk voor de opbouw van je botten en tanden. Verder is calcium van belang voor de werking van je zenuwstelsel en je spieren. Uit zuivelproducten haal je calcium. Al toont recent onderzoek aan dat de opname uit planten makkelijker verloopt, dan vanuit dierlijke voedingsproducten. Noten zijn een uitstekende bron van calcium. Amandelen bevatten bijvoorbeeld veel calcium. Andere noten die calcium bevatten zijn cashewnoten of hazelnoten.

Eiwitten essentieel

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van spieren en de werking van spieren het zenuwstelsel. Veel processen in het lichaam worden namelijk door aminozuren, dit zijn speciale eiwitten, in gang gezet. Eiwitten komen voor in dierlijke producten, maar noten zitten er ook vol mee. Zo heb je de pinda’s, amandelen en pistachenoten die eiwitten bevatten. Maar ook macadamia noten bevatten de nodige eiwitten.

Belangrijke mineralen

IJzer is verder een ander voedingsmiddel wat veel uit dierlijke producten wordt gehaald. IJzer zorgt voor de productie van hemoglobine. Dit zorgt ervoor dat zuurstof in het bloed wordt gebonden en vervoerd door de bloedvaten. IJzertekort geeft bloedarmoede. Dit is dus een serieuze zaak wat je moet zien te voorkomen. Gelukkig zitten er in veel noten ijzer. Macadamia en pistache noten bevatten veel ijzer. Om ijzer op te nemen is vitamine C ook belangrijk. Dit vindt je weer in diverse fruitsoorten en groentes. Omega-3 vetten zijn verder ook essentieel voor de opbouw van je lichaam. Ze voorkomen aandoeningen aan het hart en de bloedvaten. Walnoten bevatten bijvoorbeeld veel omega-3 vetzuren. 

Elke dag noten

Noten bevatten belangrijke voedingsstoffen en zouden dus bij zowel veganisten als niet-veganisten dagelijks op het menu moeten staan. Het beste zijn de ongezouten noten te eten. Noten zijn natuurlijk lekker als snack, maar je kunt ze ook in allerlei gerechten gebruiken. Cashewnoten zijn lekker door een salade. Van verschillende noten kan ook meel worden gemalen, zoals bijvoorbeeld amandelmeel. Hier kun je heerlijke dingen mee bakken of zelf vegan pasta mee maken. Ook een pannenkoek of tortilla is lekker van amandelmeel. Amandelmeel is tevens een goede vervanger van graanproducten voor mensen die glutenvrij moeten of willen eten.